Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Vrijedna obljetnica 85 god. LD-a „Srnjak“ Fužine-Lokve
Vrijedna obljetnica 85 god. LD-a „Srnjak“ Fužine-Lokve

   LD „Srnjak“ Fužine-Lokve današnji je sljednik Lovačko-ribarskog udruženja Fužine osnovanog od strane 17 mještana Fužina, Vrata i Liča 1932. godine prošlog stoljeća. To smatramo prvim početcima organiziranog lovstva u našem kraju u smislu organizacije koja se bavila lovom. Jasno, već prije su postojale skupine ili pojedinci koji su uzimali u zakup lovišta upravnih i poreznih općina, no ne možemo reći da su to bile organizacije koje su kasnije prerasle u lovačka društva.


   85 godina različitih država, društvenih uređenja,  izumiranja nekih vrsta divljači, povećanja brojnog stanja drugih vrsta, previsokih lovozakupnina, šteta - sve je to prošlo preko „leđa“ lovačkog društva. I još se držimo, još smo tu.


   Danas brojimo 116 članova koji gospodare s 2 lovišta , jednim županijskim i jednim državnim sveukupne površine 8.600 ha uglavnom smještenih između goranskih mjesta Lokve, Vrata, Fužine i Lič. Jasno da u planinskim lovištima poput naših boniteti lovišta, pa tako i brojno stanje divljači nije na nivou ravničarskih lovišta, to više što smeđi medvjedi, a posebice vukovi žive na našem području, te direktno utječu na brojno stanje divljači. No, oduvijek su bili tu, trebaju biti i sada i ubuduće, no da bi trebali biti u podnošljivom broju i to je istina. U velikom broju goranskih državnih lovišta ugrubo izračunato izlazi da svako odstreljeno grlo košta društvo cca 2.000 kn. samo da se namiri lovozakupnina što je doista pretjerano, i za većinu društava predstavlja problem opstojnosti.


   Kao i većinu društava u „pasivnim“ krajevima muči nas starosna struktura, sve je manje mladih lovaca, no usprkos svemu uvijek postoji jezgra od 40 - tak lovaca koji su još uvijek prilično aktivni.


   Ovu obljetnicu smo obilježili radno, otvorenu pečenjaru smo zatvorili i uredili u lijep objekt sa popratnim sadržajima, sami smo napravili i opremili rashladnu komoru, te uredili lovačku kućicu. Naravno, uz veliki angažman spretnih lovaca-majstora uglavnom iz lovne grupe Fužine, koji nisu žalili truda, vremena i volje da se napravi sve što se napravilo.  Svakako veliko hvala našim sponzorima koje neću nabrajati jer je nemoguće riječima izraziti dovoljnu hvalu. Teško je izreći u novčanom obliku vrijednost radova, no svakako je preko 80 000 kn. U svakom slučaju drago nam je da se napravilo mjesto za druženje kojeg na žalost ima sve manje.  Trud, volonterizam i donatorstvo su sve rjeđe ljudske osobine, no bez njih udruge i mala mjesta našeg Gorskog kotara nemaju šanse za opstanak.


   Kad bi to barem shvatile i nadležne institucije te pomogle financijski kod smanjenja lovozakupnina, smanjenju administracije u udrugama, pojednostavljenju šume propisa, kod šteta od divljači i na divljači gdje bi nam bio kraj? A sve to na dobrobit prirode i zadovoljstvo čovjeka.

Sve su to poruke odaslane sa svečane skupštine LD-a održane u Liču i popraćene s izložbom lovačkih trofeja - pokazatelja upornosti u gospodarenju.


   Drage kolege lovci,n a kraju svima Vama želim čestitati na nesebičnom radu u Vašim udrugama, uz dobru kob i obilje zdravlja i zadovoljstva.

   Pozdrav iz zelenog srca Hrvatske svim lovcima i ljubiteljima prirode!!Švob Dejan, dipl.ing.šum.