Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Predstavljena monografija LU-e „Lipov vrh“ Severin-Lukovdol
Predstavljena monografija LU-e „Lipov vrh“ Severin-Lukovdol
     U Dragi Lukovdolskoj održano je predstavljanje monografije „Lov u Lukovdolu i Severinu na Kupi" povodom 75. obljetnice lovačke udruge „Lipov vrh" Severin-Lukovdol, kojom se potvrđuju lovačke aktivnosti na području Lukovdola i Severina, a arheološki podaci istraživanja zaumolskoj Židovskoj hiši  i lukovskoj Tetinjoj jami potvrđuju kako se na ovom području lovilo još od prapovijesnih vremena.
 
     „Ambicioznim sadržajem i obradom niza stručnih tema željeli smo odati priznanje svim našim članovima te ostaviti pisani trag o djelovanju naše lovačke udruge koja je u ovih 75 godina od svog osnivanja dala važan doprinos goranskom i hrvatskom lovstvu" istaknuo je Marijan Kavran, glavni urednik monografije, koja sadrži gotovo 400 stranica, uz foto-dokumentaciju sve aktivnosti lovačke udruge  od njenog osnivanja. Danas lovačka udruga „Lipov vrh" Severin-lukovdol okuplja oko stotinu lovkinja i lovaca. 

     Prije dvije godine, inicijativu za izdavanje monografije pokrenuo je tadašnji predsjednik Damir Babić. kroz koju se u početku namjeravalo napraviti kraći presjek aktivnosti po godinama uz pokoju fotografiju, ali se tijekom istraživanja arhive i povijesne građe po muzejima i privatnim zbirkama, zaključilo kako bi bila prava šteta obraditi samo 75 godina formalnih aktivnosti ove udruge, jer na ovom dijelu Gorskog kotara organizirani lov postoji najmanje 400 godina. 

     Knjiga obiluje stručnim podacima, statistikama i analizama, ali i lovačkim aktivnostima na dvoru kralja Trpimira, kao i uzgoj lovačkih ptica u starom Dubrovniku, te suvremene fotografije divljači i opreme, snimke s kamera u lovištu, korisne informacije prikupljene iz povijesne periodike, kao i bogata foto-dokumentacija o samom lovištu koje je danas vrlo raznoliko i jedinstveno. U lovištu VIII/119 - "Lipov vrh" kojim lovačka udruga „Lipov vrh" Severin-Lukovdol gospodari, obitavaju sve tri velike zvijeri, kao i značajna populacija jelenske divljači i divlje svinje te brojna sitna divljač.
 
     „Svi su ti povijesni izvori važni su i za naše današnje gospodarenje u lovištu, jer posjedujemo i povijesne podatke o promjenama u stanju, brojnosti i rasprostranjenosti divljači", istaknuo je Dalibor Babić, zamjenik glavnog urednika i upravitelj Šumarije Zagreb. Lovište ima izuzetno povoljnu - umjerenu klimu i posljedično ozbiljan fond divljači, dio vrijednih nacionalnih trofeja je stečen upravo u lovištu „lipov vrh" i stalno se podiže kvaliteta staništa, a samim time i kvaliteta divljači. Udruga je osim stjecanja značajne trofejistike uspješna i kroz niz natjecanja u streljaštvu, čiji članovi redovito sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima u lovnom streljaštvu.

     Ivan Babić, stručna osoba zadužena za provedbu lovnogospodarske osnove se ispred uredništva osvrnuo na fond divljači i stalnu brigu o unapređenju lovnotehničkih objekata u lovištu, dok je Josip Šepčić, veteran sa višedesetljetnim lovačkim stažem istaknuo kako se ova lovačka udruga ima i čime ponositi, jer se napravio velik napredak oko gospodarenja s divljači, pokrenut je pionirski program lovnog turizma, naglasivši uspješnu suradnju s okolnim društvima, što je u monografiji opširno opisao bivši tajnik Ivan Canjar. Njihovi prvi susjedi, kolege iz lovačkih društava „Jelenski jarak i" „Družac" Bosiljevo su pravi primjer dobrosusjedske suradnje, koji su im oduvijek bili velika podrška u radu, a posebno su ponosni na suradnju sa slovenskim kolegama iz lovske družine Sinji Vrh i lovske družine Predgrad.

     Na promociji monografije sudjelovao je niz uglednih gostiju, od glavnog tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Hrvoja Kukasa, predsjednika Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr.sc. Josipa Malnara, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Petra Mamule, gradonačelnika Grada Vrbovskog Dražena Mufića, te mnogi drugi. Događaj je moderirao urednik na HRT, Mislav Togonal, koji je i sam lovac te veliki prijatelj i ljubitelj Gorskog kotara.
Predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e dr.sc. Josip Malnar se osvrnuo na bogatu tradiciju goranskog lovstva, na čijem području je lov nešto više od običnog hobija, napomenuvši kako lovačka udruga „Lipov vrh" Severin-Lukovdol vrlo aktivno sudjeluje i u mnogim aktivnostima našeg Saveza, zaželjevši im punu uspjeha u daljnjem radu.
 
     Veliku podršku u daljnjem radu okupljenim lovcima pružio je i Hrvoje Kukas, glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza koji je ovom prilikom svečano uručio veliki grb Saveza , naglasivši važnost djelovanja svih lovačkih društava i udruga, pa tako i ove udruge koja ima impresivnu povijest. 

     Podršku je pružio i ravnatelj Nacionalnog parka „Risnjak" Mario Antolić koji je i sam svoj lovački staž stjecao u ovoj udruzi i smatra kako se kroz aktivnosti zaštite prirode i staništa može realizirati niz EU projekata i kako lovci moraju moderno i pametno osluškivati budući smjer razvoja lovačkih djelatnosti na razini europskih politika.

     U ime spriječenog predsjednika Arsena Štefanca svim gostima se zahvalio lovnik Tomislav Vrbanac koji je uz pomoć tajnika Dubravka Muhara bio domaćin promocije i ugodnog druženja lovaca i gostiju, koje u tome nije spriječilo niti jako loše vrijeme.
 
 
Foto: