Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna za programe iz područja lovstva
Potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna za programe iz područja lovstva
     Temeljem raspisanog Javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja  poljoprivrede i ruralnog razvoja i lovstva iz proračuna Primorsko-goranske županije u 2022. godini, župan Zlatko Komadina u Planinskom centru Petehovac u Delnicama dodijelio je predstavnicima lovačkih društava/udruga ugovore u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna za razvoj i unapređenje lovstva Primorsko-goranske županije. Sredstva su odobrena u okviru programa provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije po provedenom Javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja i lovstva iz proračuna Primorsko-goranske županije. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj Javni natječaj za područje lovstva su lovoovlaštenici (udruge i druge neprofitne organizacije) koje su stekle pravo lova na temelju zakupa ili koncesije na zajedničkim i državnim lovištima na području Primorsko-goranske županije i Lovački savez u koji su učlanjene lovačka društva/udruge s područja PGŽ-a.
 
     U svrhu povrata sredstava lovozakupa, Lovački saveza Primorsko-goranske županije i njene članice koje su se javile na Javni natječaj, sredstva će iskoristiti za razvoj lovnog streljaštva i lovne kinologije, uzgoj i očuvanje životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje, nabava automatskih hranilica, trimera, motornih pila i fotokamera, realizacija aktivnosti u svrhu promicanja lovačke kulture, obnove i održavanja putova u funkciji učinkovitije dostupnosti lovišta, sprečavanja šteta od divljači, uređenja lovačkih osmatračnica/čeka, investicija u infrastrukturu i uređenja lovišta. Od navedenog iznosa, 100 tisuća kuna odobreno je Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije, dok su preostala sredstva namijenjena programima za 17 lovačkih društava/udruga iz lovstva u iznosu do maksimalno 40 tisuća kuna po programu.
 
     „Primorsko-goranska županija dugi niz godina surađuje s Lovačkim savezom Primorsko-goranske županije sa 43 članice Saveza te svake godine putem Javnog natječaja  vraćamo namjenska sredstva koja ubiremo od lovozakupnina, a riječ je od otprilike pola milijuna kuna koje ulažemo u kapitalne objekte. Lovce primarno prepoznajemo kao osobe koje odstrjeljuju divljač, no lovci su vrlo korisni u šumi, rade na zaštiti divljači, uređenju putova i održavanju lovišta kojima gospodare i jedina su „oružana snaga" u sprečavanju širenja nepoželjne divljači" rekao je župan Zlatko Komadina, zahvalivši se svim lovkinjama i lovcima na svom trudu kojeg malo tko vidi.
 
     „Zajedničkim dogovorom Primorsko-goranske županije i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije PGŽ ovaj model provodi se dugi niz godina, te se ovim načinom dodjeljuju sredstva te se po kvaliteti i kontinuiranoj provedbi nalazimo u samom vrhu Republike Hrvatske. Lovci i lovačka društva/udruge s kvalitetnim programima mogu aplicirati za sredstva koja potom ulažu u razvoj i unaprjeđenje lovstva i stvara se dodana vrijednost, bilo preko lovačkih objekata kojih sada imamo popriličan broj dobro uređenih, rashladnih komora gdje smo podigli standard prometovanja mesa divljači na višu razinu te ostalih segmenata oko izgradnje, održavanja lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata kao i u unapređenju lovnog streljaštva i lovne kinologije", istaknuo je predsjednik Saveza dr. sc. Josip Malnar.

     Lovački savez PGŽ-e ima 43 članica te je registrirano 3156 lovaca, od kojih čak 63 lovkinje, a ove godine promovirano je 60-tak novih lovaca. „Pretpostavljam da ćemo se do kraja godine popeti i na brojku 100, što nismo zabilježili u proteklih 20 godina", poručio je predsjednik dr. sc. Josip Malnar. Ustvrdio je kako su lovci u Primorsko-goranskoj županiji zadovoljni, međutim, ukazao je na probleme za koje se još uvijek traži zakonsko rješenje na razini države, a radi se o osiguranju u slučaju naleta vozila na divljač te štete na poljoprivrednim površinama.
 
     Igor Uremović, predsjednik LD „Gradina" Novi Vinodolski, zahvalio se u ime svih lovoovlaštenika, napomenuvši da je suradnja sa Primorsko-goranskom županijom i Lovačkim savezom na visokom nivou, te je iskazao zadovoljstvo što se određena sredstva vraćaju u lovišta kojima gospodare članice našeg Saveza, čime se unaprjeđuje lovstvo u našoj županiji kao i održavanje ruralnih dijelova naše županije, nadajući se da će se i kroz ovakva kapitalna ulaganja promijeniti svijest prema lovstvu i lovcima koji nesebično kroz svoje aktivnosti čuvaju biološku i ekološku ravnotežu prirodnih staništa te divljač koja im je dana na gospodarenje.

     Uz župana Zlatka Komadinu, osim predstavnika lovoovlaštenika, dodjeli ugovora prisustvovali su i zamjenici župana Marina Medarić i Petar Mamula, predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan te Iris Bruketa, viša savjetnica za šumarstvo i lovstvo I.