Nalazite se u > Vijesti iz lovišta
Novi prvak državnog lovišta „Rogozno“ LD Srnjak Fužine-Lokve
Novi prvak državnog lovišta „Rogozno“ LD Srnjak Fužine-Lokve
     Dana 15.5.2020, izvršilo se ocjenjivanje trofeja stečenih u lovištima „Vranjak" i „Rogozno" kojima gospodari LD „Srnjak" Fužine-Lokve osnovano davne 1932 godine. LD okuplja ukupno 113 lovaca iz goranskih mjesta Fužine, Lokve, Vrata i Lič uključujući i veći broj lovaca koji su pridruženi članovi većinom iz Zagreba I Rijeke. Kao i većinu goranskih lovačkih društava muči nas starosna struktura članstva. U mjestima je vrlo mali broj mladih lovaca, većinom je populacija starija tako da je prosjek starosti članova oko 62 godine. 
 
     Obzirom da je kult lovačke trofeje u Gorskom kotaru vrlo razvijen, slobodno mogu reći da se ocjenjivanje trofeja njeguje od kada su se uopće trofeje počele izlagati pa postoje i podatci o odstreljenom srnjaku koji datiraju iz 1919. godine, gdje je odstreljeni srnjak u našem lovištu ocijenjen sa 110,90 točaka i izložen i verificiran u Berlinu 1937. godine. 
 
     Ove godine sveukupno je ocijenjeno 10 trofeja jelena običnog, 13 trofeja srne obične, 10 trofeja divlje svinje i 1 lubanja jazavca od strane ovlaštenih ocjenjivača trofeja Švob Dejana, Šafar Miroslava, Petrović Ervina, Fresl Samira, Gržanić Deana i Milošević Dalibora podijeljenih u 2 povjerenstva. Znajući da je u Gorskom kotaru izuzetno teško steći trofeju jelena običnog preko 200 CIC točaka izuzetno smo bili zadovoljni kada smo ocijenili trofeju jelena 18 – terca sa 211,20 CIC točaka koju je stekao iskusni lovac Željko Čebuhar.

     Ova trofeja je skinula s trona trofeju stečenu 1978. godine ocijenjenu s 203,83 CIC točke verificiranu u Ljubljani 1980. godine od poznatog lovca našeg kraja Andrije Frkovića. Uz tu trofeju posebno je važno spomenuti i trofeju srne obične ocijenjene s 127,42 CIC točke, težine 444 grama koju je stekao u lovištu „Vranjak" lovac Škarabot Marin. Na našem području to je drugi po jačini odstreljeni srnjak, dok prvo mjesto još uvijek drži srnjak odstreljen 1923. godine sa 131,37 CIC točke verificiran u Novom Sadu 1967. godine od strane lovca Rudolfa Petrovića.
 
     Na fotografijama je odstrelitelj jelena Čebuhar Željko s unukom Dominikom koji nastavlja didinim tragovima i čest je pratitelj dide u lovištu. S jedne strane entuzijazam i žar mladosti, s druge strane staloženost i iskustvo godina, a u sredini kralj šume. Zar to nije fotografija koju bi svatko volio imati na zidu lovačke sobe??

     Nadamo se da će i slijedeća lovna godina iznjedriti još poneku trofeju koja će konkurirati za prvaka Lovačkog društva „Srnjak" Fužine-Lokve, a možda i šire. Dobra Vam kob i ostajte zdravi.

Švob Dejan, dipl.ing.šum.