Nalazite se u > NERAZVRSTANO > opis lovišta
Zajedničko otvoreno lovište: VIII/128 - "PONIKVE - GRADINA"
Karta lovišta nalazi se ovdje.

Odluka o ustanovljenju lovišta broj VIII/128 - "PONIKVE - GRADINA"

Odluka o izmjeni odluke o ustanovljenju lovišta broj VIII/128 - "PONIKVE - GRADINA"

Lovište je mediteransko – brdskog tipa u središnjem dijelu Primorsko – goranske županije. Prostor lovišta nalazi se sjeverozapadno od Bakarskog zaljeva između autoceste Rijeka – Zagreb na sjeveru te vrha Draške rebri na jugu. U prostoru lovišta nalaze se naselja: Kukuljanovo, Škrljevo, te Plosna i Ponikve. Veći dio lovišta prekriven je mediteranskom vegetacijom primorskih šumskih zajednica, prošaranom pašnjacima na nadmorskoj visini od 96 do 541 m.

 

Površina lovišta: ukupna 1.672 ha, od toga lovnih 1.100 ha. 

 

Divljač u lovištu

Glavne vrste divljači

Bonitet lovišta 

Lovnoproduktivna površina (LPP)

Matični fond

Odstrjel

Trofejni prvaciha

grla

grla

CIC-ovih bodova


Jelen obični

II

1000

30

6

183,50


Srna obična

III

1000

30

6

116,05


Divlja svinja

III

800

12

6

123,30


 

Sporedne vrste divljači značajnije za lovstvo jesu: jazavac, kuna bjelica (5 repova), lisica (7 repova) i šojka kreštalica (10 kljunova), a od migratornih vrsta samo šljuka bena (16 kljunova). Brojke u zagradi označavaju prosječni godišnji odstrjel.

 

Lovnogospodarska i lovnotehnička opremljenost lovišta

U lovištu se nalaze 3 hranilišta, 9 pojilišta, 25 solišta, 4 automatske hranilice, 4 kaljužišta i 7 cilindričnih hranilica za visoku divljač te 1 lovačka kuća, 1 visoka zatvorena čeka, 3 visoke natkrivene čeke i 1 visoki zasjed.

 

Popratni sadržaji u lovištu

Prirodna ponikva u kojoj zbog naviranja oborinskih voda nastaje privremeno jezero dužine 1000m i širine 400m, pojava je privremenog karaktera, a posebice nakon topljenja snijega u proljeće. U okruženju lovišta nalazi se i povijesna jezgra grada Bakra, koji se spominje još u 13. stoljeću kao upravno sjedište dijela Vinodolske župe. Kao i ostala primorska mjesta u okolici Rijeke i mjesta ovog lovišta obuhvaćena su karnevalom, te ova mjesta čine jednu od najbrojnijih karnevalskih grupa, a i mjesto Kukuljanovo je dobilo zvončarsku skupinu.

 

Lovozakupnik: Lovačko društvo „Kamenjarka“ Kukuljanovo – Škrljevo,

     Društveni dom Plosna, 51223 Škrljevo, Plosna 12