Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Župan Komadina održao sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza PGŽ-e
Župan Komadina održao sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza PGŽ-e      Župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je predstavnike Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije predvođene predsjednikom dr. sc. Josipom Malnarom.

 

     Tema razgovora bila je raspisivanje Javnog natječaja za financiranje odnosno sufinanciranje programa/projekata iz područja lovstva u 2024. godini, kao i županijskim ulaganjima u cilju razvoja i unapređenja ove djelatnosti za što je u 2024. godinu osigurano gotovo 90.000,00 eura. Predsjednik našeg Saveza dr. sc. Josip Malnar izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa Županijom koja, kako je naglasio, nadilazi zakonske standarde, a tema razgovora bili su i izazovi oko izlova divljači na Kvarnerskim otocima (divlja svinja i jelen lopatar) za koju je procijenjeno da je prisutna u nešto manjem obujmu nego dosadašnjih godina. Posebno se osvrnuo na pojavu čaglja na otocima Cresu i Malom Lošinju, dok je na otoku Krku čagalj prisutan već gotovo 10 godina, te lokalnom stanovništvu, lovcima i stočarima uzrokuje znatne štete na divljači i stoci.

 

     U 2023. godini Lovački savez Primorsko-goranske je putem Javnog natječaja Primorsko-goranske županije osigurao 40.000,00 eura za razvoj lovnog streljaštva i lovne kinologije, adaptacije komora, adaptacije i rekonstrukcije gatera za rad glasnog gona na divlju svinju za natjecanja i treninge lovačkih pasa u gaterima pored Skrada i Novog Vinodolskog, nabavu čistača šikara/trimera, motornih pila i fotokamera za članice našeg Saveza, aktivnosti na održanom 2. RIKAFEST-u u Delnicama, te za uzgoj i očuvanje životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje - čišćenje volijere i hranjenja svojti Tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus) i uređenja prostora za boravak mladih ptica u Srednjeeuropskom uzgojnom centru „Tetrijeb" u Gorskom kotaru.

 

     U ime Primorsko-goranske županije, sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula, resorne pročelnice Ermina Duraj i Alessandra Ban, te viša savjetnica za lovstvo i šumarstvo Blaženka Kulić.