Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Zatražena promjena Pravilnika o lovostaju za prepelicu
Zatražena promjena Pravilnika o lovostaju za prepelicu
Hrvatski lovački savez obratio se ministrici poljoprivrede Mariji Vučković sa zahtjevom za izmjenom Pravilnika o lovostaju za prepelicu pućpuru:

   Poštovana gospođo ministrice,

posljednjih mjeseci, a poglavito zadnjih dana, pojačan je broj zahtjeva i upita naših članica vezanih uz izmjenu Pravilnika o lovostaju (NN 94/2019) od 02.10.2019. godine kojim je u članku 4. pod ,,B. sitna divljač", točka 16. Prepelice: a) pućpura (Coturnix coturnix L.) stavljena u lovostaju od 01. prosinca do 20. kolovoza, dok je prijašnjim Pravilnikom lovostaja bila do 31. srpnja.

Problematika se aktualizirala i COVIDOM 19 zbog kojeg do danas nemamo turističkog lova kao niti stranih gostiju, a što je trenutno zbog ublažavanja mjera moguće ostvariti prvo lovom prepelice koju uglavnom u Hrvatskoj love strani lovci.

Pomicanje zabrane početka lova 20 dana, prema dostupnim informacijama sa terena kao i procjenama u periodu od 01. kolovoza do 20. kolovoza ove godine u Republiku Hrvatsku neće doći između 3 i 4 tisuće stranih lovaca, uglavnom Talijana, ali ni njihove obitelji i prijatelji koji bi provodili svoj godišnji odmor u RH, vezanim za talijanski Ferragosto koji počinje 01.08.

Procjene su da će financijske štete, što direktno u lovnom turizmu, što u turizmu općenito, iznositi preko milijun eura dnevno odnosno više od 20 milijuna eura u tih 20 dana, obzirom da se radi isključivo o gostima veće platežne moći.

Moramo naglasiti da je dio lovova na prepelicu dogovoren i prodan na sajmovima 2019. godine koji su održani uglavnom u prvom tromjesečju 2019. godine te se postavlja pitanje tko će snositi štete prema lovnim agencijama i lovoovlaštenicima obzirom da je Pravilnik donijet 02. listopada 2019. godine.

Također upozoravamo na mogućnost drugog vala COVIDA 19 na jesen ove godine te praktički nećemo imati lovnih turista u ovoj godini, čime će biti nanijeta velika šteta ne samo lovoovlaštenicima nego i ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske.

Poštovana gospođo ministrice, molimo Vas da sukladno svojim zakonskim ovlastima u periodu do 01. kolovoza izmijenite Pravilnik o lovostaju vezan uz prepelicu pućpuru na stari datum (31. srpnja) te da tom izmjenom omogućimo ublažavanje i ovako teške situacije u lovstvu i gospodarstvu. Brzim djelovanjem se ta situacija može poboljšati na dobrobit svih.

S poštovanjem,

Đuro Dečak, predsjednik
 
Izvor: Hrvatski lovački savez