Nalazite se u > Vijesti iz saveza
U Sloveniji potvrđen prvi potomak risa naseljenog iz Rumunjske
U Sloveniji potvrđen prvi potomak risa naseljenog iz Rumunjske
     U svibnju prošle godine u Hrvatsku i Sloveniju ispušteni su risovi Doru i Goru, dva mužjaka koji su uhvaćeni u Rumunjskoj u sklopu velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, kojeg sufinancira Europska komisija. U sam projekat uključeno je 11 partnera iz pet zemalja Europske Unije, koji će omogućiti introdukciju 14 novih risova na područjima u Hrvatskoj i Sloveniji. u cilju zaustavljanja parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak risova u Dinaridima i poboljšanja genetskog stanja postojeće populacije pa su Doru i Goru prvi od 14 risova koje se planira dovesti.

     Nakon ispuštanja, Doru i Goru su uspostavili teritorij u Sloveniji, te ih se prati pomoću telemetrijskih ogrlica. Utvrđeno je da Goru, na području Male Gore u Sloveniji dijeli teritorij sa ženkom koja je nazvana Teja, koja je također obilježena telemetrijskom ogrlicom kako bi se moglo pratiti i njeno kretanje. Teja je kolovozu 2019. godine na svijet donijela mladunca, što je dva mjeseca kasnije nego uobičajeno pa je to bio znak da je možda novopridošli ris otac.

     Nakon hvatanja mladunca, utvrđeno je da se radi o ženki i nazvali su ju Mala, po predjelu (Mala Gora), te su je obilježili malenom telemetrijskom ogrlicom, kako bi pratili njeno odrastanje. Tada su i prikupljeni uzorci za analizu DNA na temelju kojih je dokazano da je Goru otac. Time je potvrđeno prvo uspješno miješanje gena risova iz Karpata s našom populacijom, što će pomoći oporavku genske raznolikosti i omogućiti opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji. 

     Mladi risovi tijekom proljeća napuštaju majku i uspostavljaju vlastiti teritorij, što je i inače kritično razdoblje za preživljavanje risova. Budući da je Mala manja od ostalih risjih mačića, ona ima manje šanse da preživ nakon odvajanja od njezine majke, pa će i telemetrijska ogrlica omogućiti timu da nahrani Malu kroz kritične mjesece do njezine potpune neovisnosti. Stoga će se pomoću ogrlice i fotozamki pozorno pratiti njeno kretanje, a znanstvenicima u praćenju veliku podršku pružaju lovci iz Hrvatske i Slovenije.

     LIFE Lynx projekt se nastavlja uspješno provoditi i u 2020. godini. Trenutno se u karanteni u Rumunjskoj nalaze tri mužjaka, utvrđuje se njihov zdravstveni status i prikuplja se dokumentacija potrebna za transport i uvoz životinja. U prvoj polovici ožujka planira se ispustiti jednog mužjaka na području Nacionalnog parka Paklenica, a druga dva će biti ispuštena u Sloveniji. 

     Uskoro očekujemo i informacije o potomku risa Dorua, koji je u sklopu LIFE Lynx projekta, na planinskoj livadi Lazac ispušten u goranske šume.
 
 
 
Izvor:https://www.lifelynx.eu/goru-is-the-father-of-tejas-kitten/
Objava za medije lifelinx.eu