Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Redovna skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Redovna skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
     U Novom Vinodolskom je 12. svibnja u Vinskoj kući „Pavlomir" održana redovna skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. Skupštinu je otvorio predsjednik županijskog saveza dr. sc. Josip Malnar pozdravivši goste i zastupnike. Sva izvješća za 2018/19. godinu usvojena su jednoglasno, te se može zaključiti da je Savez ponašao manirom dobrog gospodara, a sve aktivnosti vođene su sa ciljem razvoja i unapređenja lovstva na području naše županije, što je na kraju potvrdio i izvještaj Nadzornog odbora. Radnim dijelom Skupštine predsjedao je predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e dr. sc. Josip Malnar, dok su Boris Miklić i dr. sc. Ivan Mencer predstavljali radno predsjedništvo.

     Najzanimljivija tema bila je vezana uz kolektivno osiguranje od odgovornosti za štete koju prouzroči divljač na motornim i željezničkim vozilima, koje su svi lovci s nestrpljenjem (do)čekali, kao hvalevrijednu inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza. Zaključeno je da je ovaj način osiguranja trenutno dobar, jer je mnogim lovačkim društvima/udrugama prijetila likvidacija zbog sudskih presuda u korist vozača, ali da bi se dugoročno to trebalo zakonski regulirati. Izražena su nezadovoljstva nekim zakonskim odredbama, u nadi boljih rješenja koja će pojednostaviti djelovanja lovaca u cilju unapređenja i razvoja lovstva u Republici Hrvatskoj. U posljednje vrijeme pojavio se i problem sa migrantima, koji na svom putu prolaze kroz područja Primorsko-goranske županije, unoseći nemir u lovišta, što utječe i na reprodukciju i donošenje mladunčadi na svijet. Također čine znatne štete na lovačkim kućama, lovnotehničkim i lovnogospodarskim objektima, u čiju su izgradnju, adaptaciju i legalizaciju uložena znatna financijska sredstva, te je pitanje tko će te štete namiriti. Na kvarnerskim otocima lovci i dalje ulažu izuzetne napore i financijska sredstva pri izlovu nepoželjne divljači. Poseban naglasak bio je na problemu nekontroliranog i neregistriranog fotolova, te je prisutno ogorčenje i nezadovoljstvo lovoovlaštenika ovom aktivnošću. Pojedinci, bez suglasnosti lovoovlaštenika, neovlašteno postavljaju hranilice i osmatračnice te vrše prihranjivanje i primamljivanje divljači na poljoprivrednim i šumskim površinama s ciljem prodaje tzv. fotolova.

     Mile Ugarković, predsjednik NO-a HLS-a i tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije pozdravio je sve prisutne goste i zastupnike u Skupštini, te iskazao posebnu čast na prisustvovanju Skupštini Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, osvrnuvši se na izuzetnu suradnju dvaju Saveza, napomenuvši da je naš Savez uvijek bio uzor u aktivnom sudjelovanju i provođenju zakonskih odredaba, te gospodarenju lovištima i divljači, uzgoju i zaštiti, sukladno Zakonu o lovstvu.

     Graciano Prekalj, dopredsjednik HLS-a i predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije pridružio se čestitkama osvrnuvši se na izuzetnu suradnji sa našim Savezom dugi niz godina. Sklopljena su mnoga prijateljstva i provedene hvale vrijedne aktivnosti u cilju razvoja i unapređenja lovstva, napomenuvši da ćemo to činiti i u budućem razdoblju u cilju još snažnijeg povezivanja članica i članova obaju Saveza. Osvrnuo se na zajedničke probleme nekih odredaba Zakona o lovstvu i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, mjere zaštite od Afričke svinjske kuge, pojavu migranata, šteta uslijed naleta vozila na divljač i šteta na poljoprivrednim površinama, koji su nepravedno stavljeni na teret nas lovaca, te zajednički nastaviti na rješavanju nastalih problema na zadovoljstvo svih naših članova, koji u svojim društvima djeluju isključivo na volonterskoj i dobrovoljnoj bazi. 
 
     Melita Raukar, pročelnica odjela za turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-e se zahvalila na dosadašnjoj suradnji koja je bila na izuzetnom nivou te na pomoći Hrvatskog lovačkog saveza i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije u provedbi aktivnosti koje smo zajednički imali u prethodnoj lovnoj godini. Informirala je prisutne da su izrađene GIS karte svih lovišta u Primorsko-goranskoj županiji koje će u skoro vrijeme biti javno prezentirane te je najavila da će Primorsko-goranska županija u mjesecu rujnu raspisati natječaj na koji će se moći javiti svi lovoovlaštenici. Iskazala je nadu da će većina problema s kojima se susrećemo biti riješena zajedničkim djelovanjem, na zadovoljstvo svih naših članica, te zaželjela puno uspjeha u daljnjem radu.
 
     Ivan Marinč, predstavnik Zveze Lovskih družin Kočevje, čestitao je na ostvarenim rezultatima u prethodnoj lovnoj godini te zaželio da suradnja susjednih članica i obaju Saveza i dalje bude na razini kako je bila i do sada.
 
     Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog Vinodolskog, izrazio je zadovoljstvo da se ova sjednica održala na području Novog Vinodolskog. Podržao je razmišljanja da se treba povezati sa Turističkom zajednicom Kvarnera, u cilju podizanja lovnog turizma na području naše županije na viši nivo, na zadovoljstvo ne samo lovaca već i lokalnog stanovništva, sudjelujući na sajmovima i prezentirajući naša prirodna bogatstva.
 
     Tomislav Klarić, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra, te aktivni lovac, napomenuo je da jako malo ljudi zna koje su sve aktivnosti samih lovaca. Lovstvo nije samo lov, to je gospodarenje lovištem i divljači, zaštita i uzgoj, te dugi niz ostalih aktivnosti. Baveći se politikom, te aktivno sudjelujući u stvaranju Zakona o lovstvu i Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja, dao je mnoge sugestije i primjedbe, kako bi se navedeni zakoni donijeli na zadovoljstvo nas lovaca. Zaključio je da je trenutno osiguranje za nalet vozila na divljač privremeno rješenje, te se nada će ono biti regulirano kroz obavezno osnovno osiguranje svakog vozila, kojim bi umnogome pomogao radu svih lovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Informirao je prisutne da redovito, na najvišoj razini, lobira i djeluje za dobrobit lovaca u stvaranju zakonskih akata u domeni lovstva. Svim članovima našeg Saveza zaželio je puno uspjeha i dobru kob, u cilju razvoja i unapređenja lovstva u našoj plavo-zelenoj županiji.
 
     Nakon redovne skupštine, dodijeljene su plakete i priznanja zaslužnim pojedincima za promociju lovstva i uspješnu suradnju; plakete Lovačkog saveza PGŽ-e: Mili Ugarkoviću,  tajniku LS Ličko senjske županije i predsjedniku Nadzornog odbora HLS-a; Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, Davoru Martiću, uredniku Dobre kobi, te Ivici Stanku, uredniku Lovačkog vjesnika, koja će mu biti uručena prilikom sljedećeg susreta. Knjiga „Naše trofejno blago" sa posvetom, dodijeljena je Velimiru Piškuliću, gradonačelniku Novog Vinodolskog.
 
Tekst: Bojan Marković
Foto: Edvard Primožić