Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Redovna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Redovna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije      Lovački savez Primorsko-goranske županije je krajem svibnja u Nacionalnom parku „Risnjak“  u Crnom Lugu održao svoju redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je od 40 zastupnika bilo njih 34, a kao gošća nazočila joj je Blaženka Kulić, savjetnica za lovstvo i šumarstvo Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.
    
Radnim dijelom Skupštine predsjedao je predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e dr. sc. Josip Malnar, dok su dopredsjednik Saveza Marinko Linić i član Izvršnog odbora Saveza Mladen Mauhar predstavljali radno predsjedništvo.

     Izvješća o radu Izvršnog odbora Saveza i njegovih tijela, podnio je predsjednik Saveza
dr. sc. Josip Malnar, te je zaključeno da je zacrtani Program rada u lovnoj 2016/17.  gotovo u potpunosti ostvaren. U suradnji sa Primorsko-goranskom županijom raspisan je javni poziv na koji su se javile gotovo sve članice Saveza, kako bi realizirali brojne projekte u lovištima kojima gospodare. Najveće zanimanje bilo je za sufinanciranje izgradnje, adaptacije i dovršetak lovačkih kuća, izgradnja spremišta i hranilišta, nabava automatskih hranilica, izrada samostojećih osmatračnica te nabava alata i strojeva za održavanje lovišta kojima one gospodare. Takav interes dokazuje da su lovci vrlo ozbiljni partneri u svakom segmentu provođenja i ostvarivanja svih aktivnosti/projekata.
     Ostvaren je izlov nepoželjne divljači na otocima na temelju Akcijskog plana izlova, pri
čemu je uložen veliki trud svih lovaca, a posebno lovaca s Kvarnerskih otoka. Nastavilo se sa realizacijom niza programa, kao što su sufinanciranje repopulacije tetrijeba gluhana u Gorskom kotaru, organizacija županijskih natjecanja u lovnom streljaštvu i lovnoj kinologiji, izvršen je unos fazana u lovišta naših članica...
     Sve naše članice na vrijeme su bile upoznate sa naredbom Ministarstva poljoprivrede o
mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mi smo, kao Savez, dostavili dopis Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom lovačkom savezu o ukidanju navedene naredbe, kako bi se neometano provodio lov, s obzirom da navedeni rodovi ptica nisu prijenosnici ptičje gripe, te kako naše članice ne bi trpile još veće štete kroz lovni turizam.
     Upriličeno je potpisivanje Ugovora o zakupu prava lova zajedničkih županijskih
lovišta na području Primorsko-goranske županije, u organizaciji Lovačkog saveza PGŽ-e. Sva potpuna dokumentacija za dostavljanje aveliranih mjenica u iznosu godišnje lovozakupnine prema Primorsko-goranskoj županiji ishodovana je od strane Hrvatskog lovačkog saveza, kako bi se potpisali navedeni Ugovori. Htjeli smo da ovo potpisivanje zakupa bude svečano, jer je ono vrlo bitno za sve naše članice, kao i za sve naše lovce.
    
Napomenuto je da je financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim Ministarstvom bila izuzetno dobra.

     U ime Primorsko goranske županije, Skupštinu je pozdravila Blaženka Kulić,
savjetnica za lovstvo i šumarstvo Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, koja je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Napomenula je da su sve članice Saveza, koje su se javile na Javni poziv, zadovoljile uvjete natječaja, te će one uskoro moći krenuti u realizaciju svojih planiranih projekata. Također je iskazala zadovoljstvo angažmanom naših lovaca u Primorsko-goranskoj županiji koji ulažu puno truda u gospodarenju i brizi o divljači kojom gospodare.

    
Za uspješnu suradnju i unapređenje i razvoj lovstva, lovačkim društvima „Halmac“ Nerezine, „Kamenjarka“ Kornić, „Orebica“ Cres i  „Šljuka“ Krk, uručene su brončane plakete Hrvatskog lovačkog saveza.
     Nakon redovne skupštine, za 35 lovaca, upriličena je dodjela povelja Hrvatskog
lovačkog saveza za dugogodišnje članstvo i vjernost, kao i raspodjela kućica za gniježdenje ptica svim članicama Saveza.
Tekst. Bojan Marković

Foto: Edvard Primožić