Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Redovna Skupština Lovačkog saveza PGŽ-e
Redovna Skupština Lovačkog saveza PGŽ-e      Lovački savez Primorsko-goranske županije redovnu Skupštinu održao je 14. lipnja u ugodnom ambijentu Grand Hotela 4 opatijska cvijeta u Opatiji. Radnim dijelom skupštine predsjedao je predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e dr. sc. Josip Malnar, dok su dopredsjednik Saveza Marinko Linić i član izvršnog odbora Branimir Curl predstavljali radno predsjedništvo. Uvaženi gosti Skupštine bili su Ivica Budor, glavni tajnik HLS-a, Gerhard Lempl,  pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, te njegovi suradnici Berislav Tulić i Blaženka Kulić, te Marko Tomljanović, načelnik Uprave za lovstvo Ministarstva poljoprivrede.
     Posebno zadovoljstvo na Skupštini bilo je ugostiti Ljubomira Grgec, predsjednika LS Međimurske županije i Mladena Lacković, tajnika LS Međimurske županije, Marijana Brozan, dopredsjednika LS Istarske županije i Mladena Belušić, tajnika LS Istarske županije.

     Nakon usvajanja dnevnog reda, poslovnika o radu Skupštine i radnih tijela,
predsjednik verifikacijske komisije Tihomir Tondini je utvrdio kako je na Skupštini nazočno 34 članova od njih 40.
Izvješća o radu Izvršnog odbora Saveza i njegovih tijela, kao i Financijski
izvještaj podnio je predsjednik Saveza dr. sc. Josip Malnar, te je zaključeno da je zacrtani Program rada u lovnoj 2014/15.  gotovo u cijelosti ostvaren, financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim Ministarstvom bila izuzetno dobra, u nadi da će ona biti još bolja u budućem razdoblju. Sva izvješća jednoglasno su prihvaćena.
     Predsjednik Povjerenstva za statutarna i pravna pitanja Predrag Kovačić dao
je kratki osvrt na primjenu novog Zakona o udrugama, gdje su udruge dužne uskladiti svoje Statute i podnijeti zahtjev za upis promjena nadležnom uredu, sve zaključno do 1. listopada 2015. godine. U objašnjenju pojedinih poglavlja mogu se iščitati osnovne smjernice, no svakako treba voditi računa o posebnostima koje obilježavaju udrugu. Ova primjedba odnosi se i na nazivlje, tijela i djelatnosti. Posebnu pozornost treba obratiti na novosti kao što je likvidator kojeg udruga imenuje sama kao i pitanje imovine koja se prema preporuci ostavlja lovačkom savezu županije na prostoru kojeg udruga djeluje kao najbližoj organizaciji. Ujedno je informirao prisutne da se prijedlog Statuta Lovačkog saveza Primorsko - goranske županije pripremao na bazi oglednog Statuta Hrvatskog lovačkog saveza, uz male specifičnosti. Nakon rasprave, Statut je jednoglasno prihvaćen, dok je za likvidatora saveza jednoglasno izabran predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e.
     U daljnjem radu Skupštine predstavljen je Plan rada Saveza za 2015/16.
godinu. U raspravi je postavljeno pitanje kako riješiti probleme u lovištima gdje znatne štete uzrokuju konji, kao i sve veća prisutnost motocikala u lovištima koji znatno unose nemir u lovišta (naročito „enduro“ vožnja). Postavilo se pitanje o mogućnosti rješavanja problema vezanog uz štete od naleta motornih vozila na divljač, gdje su znatna sredstva, zbog sudske prakse, plaćala lovačka društva. No, u posljednje vrijeme, ta praksa se mijenja, pa odgovornost preuzimaju vlasnici cesta i vozači.

    U ime Primorsko goranske županije, Skupštinu je pozdravio Gerhard Lempl,
koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Napomenuo je da je i ove godine Županija raspisala Javni poziv za prijavu projekata unaprjeđenja i razvoja lovstva za sufinanciranje iz Proračuna Primorsko-goranske županije za 2015. godinu, te da su svi koji su se javili na taj poziv dobili određena sredstva. Zaključio je da se, u suradnji sa Policijskom upravom Primorsko-goranske županije, može riješiti neovlašten/neprijavljen ulazak u lovišta, kako bi se na taj način preventivno djelovalo na sve štetne posljedice, koje ti ulasci uzrokuju.
     Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Odjela za lovstvo, Marko Tomljanović
upoznao je prisutne da je Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije izradila nacrt prijedloga novog Zakona o lovstvu, te su dobili 30-ak prijedloga i primjedbi u čemu je vrijedan doprinos dao i LS PGŽ, od kojih su neki prihvaćeni i ugrađeni u nacrt, koji je proslijeđen prema Saboru Republike Hrvatske.
     Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije i
dopredsjednik HLS-a je pohvalio rad Skupštine, dodavši da su sve odluke donesene na dobrobit svih lovaca Primorsko-goranske županije. Kao i svi Savezi, tako je i Lovački savez Međimurske županije dostavio svoje prijedloge i primjedbe na prijedlog nacrta novog Zakona o lovu, kako bi se osigurao daljnji kvalitetan rad na području lovstva u Republici Hrvatskoj. Zahvalio se na pozivu u svoje ime, kao i u ime lovaca iz Međimurske županije, naročito zbog potpisivanja Sporazuma o suradnji sa Lovačkim savezom Primorsko-goranske županije, koji je uslijedio nakon radnog dijela Skupštine.
     Glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivica Budor, osvrnuo se na pitanja o
štetama na divljači. Informirao je prisutne da je donesena odluka da svi Savezi dostave podatke o štetama, kako bi se održao sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa konkretnim podacima, no do sada su skupljeni podaci od samo tri Saveza. Iz tog razloga, uputio je molbu da podatke dostave i svi ostali lovački savezi županija, kako bi u konačnici došlo do što više presuda u korist lovaca.
     Na kraju, Marijan Brozan  je čestitao na uspjesima koje je LS Primorsko-goranske županije polučio u ovih 20 godina, te zaželio uspješan rad uz lovački pozdrav.


     Nakon radnog dijela, upriličeno je predstavljanje povjesnice LS Primorsko-
goranske županije povodom obilježavanja 20. godina Saveza „Dva desetljeća u službi lovstva i zaštite prirode“, autora Alojzija Frkovića, uglednog doajena hrvatskog lovstva, potpisivanje Sporazuma o suradnji sa LS Međimurske županije, te podjela povelja, plaketa i odlikovanja zaslužnim lovcima i gostima.Redovnu godišnju skupštinu uveličali su i rogisti Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.


Bojan Marković, dipl.ing.šum.