Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Redovna izvještajna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Redovna izvještajna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
     U hotelu „Valamar Padova" u Rabu održana je redovna izvještajna skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. U konferencijskoj sali hotela, skupština je počela intoniranjem himne Republike Hrvatske i odavanjem počasti svim preminulim lovcima. Skupštinu je otvorio dr. sc. Josip Malnar, predsjednik županijskog saveza, pozdravivši prisutne zastupnike i uvažene goste.
     Nakon usvajanja dnevnog reda, radnim dijelom Skupštine predsjedao je predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, dok su dopredsjednici Saveza dr. sc. Boris Miklić i Anton Bolonić činili radno predsjedništvo. Od 44 članova Skupštine prisustvovalo je 30 zastupnika sa pravovaljanom vjerodajnicom koji su sva prezentirana izvješća usvojili jednoglasno. 
 
     Nadzorni je odbor utvrdio kako je poslovanje Saveza bilo u skladu sa zakonom i normativnim aktima Saveza što potvrđuje učinkovitost u vođenju i provođenju aktivnosti Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije u lovnoj 2022/23. godini. Zaključeno je da su članovi Izvršnog odbora, te članovi povjerenstava, komisija i stručnih savjeta Saveza sve aktivnosti vodili sa ciljem unapređenja i razvoja lovstva na području Primorsko-goranske županije. 

     Dr. sc. Josip Malnar, predsjednik Saveza, napomenuo je da je financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa Primorsko-goranskom županijom i Hrvatskim lovačkim savezom na visokoj razini. Temeljem uputa o protokolu o naknadi šteta koje nastaju kao posljedica prometnih i drugih nesreća u slučaju naleta vozila na divljač, organizirali smo sastanak sa načelnikom PU Primorsko-goranske Tomislavom Dizdarom te usuglasili sve stavke vezane za svaki slučaj naleta vozila na divljač. Nakon prošlogodišnje izborne Skupštine Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, imenovani su članovi povjerenstava, komisija i savjeta Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, temeljem prijedloga članica saveza koji su se aktivno željeli uključiti u rad povjerenstava, komisija i savjeta u županijskom savezu.

     Sa Gradom Delnice, sudjelovali smo na nekoliko sastanka u svezi organizacije 1. RIKAFEST-a, uključivši se u aktivnosti oko suorganizacije manifestacije, naročito pri organizaciji natjecanja u oponašanju rike jelena te kuhanju lovačkog gulaša, kojeg smo, krajem mjeseca kolovoza prošle godine, sa Gradom Delnice, uspješno organizirali, na kojem je sudjelovalo 16 natjecatelja u oponašanju rike jelena i 21 ekipa u natjecanju kuhanju lovačkog gulaša, uz sudjelovanje lovačkih rogista iz Brezovice. U prostoru nekadašnje Gradske knjižnice priređena je izložba lovačkih trofeja - županijskih prvaka te likovnih radova tematski vezanih uz lov, autora akademskog slikara Grge Marijanovića. Ove godine, 26. i 27. kolovoza, RIKAFEST će se organizirati uz podršku Hrvatskog lovačkog saveza.
 
     Ostvaren je niz programskih aktivnosti u cilju razvoja lovnog streljaštva i lovne kinologije, ostvaren je akcijski plan izlova nepoželjne divljači na kvarnerskim otocima, naročito uz sudjelovanje otočnih lovaca, unos muflonske divljači i fazana u lovišta kojima gospodare naše članice, uzgoj i očuvanje životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje. Kao i prethodne dvije godine, Lovački savez Primorsko-goranske županije obilježio je dan Svetog Huberta, katoličkog sveca i zaštitnika lovaca na Platku, pored zavjetne kapelice Svetog Huberta, koja se, uz pomoć Primorsko-goranske županije izgradila i svečano otvorila 2020. godine. Zavjetnu svetu misu na otvorenom predvodio je vlč. Ivan Milardović.
 
     U suradnji sa Primorsko-goranskom županijom raspisan je Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata iz područja lovstva u 2022. godine, a slični Javni natječaj za 2023. godinu raspisan je krajem mjeseca travnja, na koji će se moći javiti svi lovoovlaštenici, kako bi realizirali brojne projekte u lovištima kojima gospodare. Putem Javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga  iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja i lovstva u 2022. godini, Lovački savez Primorsko-goranske županije osigurao je sredstva za razvoj lovnog streljaštva i lovne kinologije, repopulacije tetrijeba gluhana u Srednjeeuropskom uzgojnom centru „Tetrijeb", izdavanje edicije „To smo mi" o Lovačkom savezu PGŽ-e i njenim članicama, nabavi automatskih hranilica, motornih pila, fotokamera, čistača šikare (trimera) i električnog pastira, koje smo na svečanoj dodjeli sa županom Zlatkom Komadinom i njegovim suradnicima, pored Kaštela Zrinski u Brodu na Kupi  uz prisustvo medija, podijeliti našim članicama. U pripremi je i izdavanje monografije o jelenu običnom na području Gorskog kotara i Primorja.
 
     Temeljem Rješenja Ministarstva poljoprivrede, u organizaciji lovoovlaštenika ,,Sridnja" d.o.o. Unije i Lovačkog saveza Primorsko-goranske Županije, na području zajedničkog županijskog lovišta VIII / 109 - ,,Unije", kroz dva dana, organiziran je izlov podivljalih koza. U samu organizaciju i koordinaciju izlučenja podivljalih koza uključili su se i Grad Mali Lošinj te Primorsko-goranska Županija. Na mnogim sastancima i sjednicama s pojedincima i institucijama na razini Republike Hrvatske i Županije zastupali smo interes svih naših članica.

     Donesen je i Plan rada za lovnu 2023/24. godinu u kojoj ćemo i dalje, u suradnji s Primorsko goranskom županijom, pripremiti odgovarajuće programe za korištenje sredstava lovozakupnine kao što su izgradnja, adaptacija i opremanje lovačkih kuća namijenjenih za lovni turizam za domaće i strane lovce, izgradnja lovnogospodarskih i lovnotehničkih objekata, nabava i unos žive divljači, uzgoj i očuvanje životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje, razvoj lovne kinologije i lovnog streljaštva. Ukazivati ćemo na probleme nekontroliranog pašarenja (ovce na otocima i konji u priobalju), moto vožnje po lovištima i rješavanju problema nekontroliranog i neregistriranog fotolova. Poduzimati  mjere radi maksimalnog sprečavanja krivolova u našim lovištima, nastaviti aktivnosti oko revidiranja granica državnih i zajedničkih lovišta, te sudjelovati u raspravi donošenja zakonskih i podzakonskih akata, te sve ostale aktivnosti u cilju razvoja i unapređenja lovstva naše županije.

     Zdenko Jakuc, načelnik Općine Lopar i  Željko Dumičić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba pozdravili su sve prisutne, zahvalivši se na 
pozivu, te pohvalivši rad ove skupštine, u želji da suradnja otočnih lovaca u budućnosti bude još bolja, kao i suradnja sa Lovačkim savezom Primorsko-goranske županije. Zaključili su da je, temeljem svih ovih podnesenih izvješća, Lovački savez Primorsko- goranske županije organiziran na visokom nivou, koji prati problematiku ne samo lovaca sa otoka Raba, već i svih lovaca iz naše županije.
 
Tekst i foto: Bojan Marković