Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Redovna izvještajna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Redovna izvještajna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije    Redovna izvještajna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije održana je 24. travnja u ugodnom ambijentu u Nacionalnom parku Risnjak u Crnom Lugu. Radnim dijelom Skupštine predsjedao je predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e dr. sc. Josip Malnar, dok su dopredsjednik Saveza Marinko Linić i tajnik Saveza Bojan Marković predstavljali radno predsjedništvo.

   Uvaženi gosti Skupštine bili su Melita Raukar, nova pročelnica Upravnog
odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, te njeni suradnici Berislav Tulić, viši savjetnik specijalist za poduzetništvo i ruralni razvoj i Blaženka Kulić, savjetnica za lovstvo i šumarstvo.

   Nakon usvajanja dnevnog reda, poslovnika o radu Skupštine i radnih tijela,
predsjednik verifikacijske komisije Tihomir Tondini je utvrdio kako je na Skupštini prisutno 33 članova od ukupno 40.

   Izvješća o radu Izvršnog odbora Saveza i njegovih tijela, podnio je predsjednik
Saveza dr. sc. Josip Malnar, te je zaključeno da je zacrtani Program rada u lovnoj 2015/16.  gotovo u cijelosti ostvaren. U suradnji sa Primorsko-goranskom županijom raspisana su dva javna poziva na koja su se javila gotovo sve članice Saveza, kako bi realizirali brojne projekte u lovištima kojima gospodare. Posebno zanimanje bilo je za sufinanciranje izgradnje, adaptacije i dovršetak lovačkih kuća, izgradnja spremišta i hranilišta, nabava automatskih hranilica, izrada samostojećih osmatračnica te nabava alata i strojeva za održavanje lovišta u Primorsko-goranskoj županiji.

   Sa Županijom i domicilnim lovačkim društvima pripremili smo i ostvarili izlov
nepoželjne divljači na otocima na temelju Akcijskog plana izlova. U tom segmentu uložen je veliki trud svih lovaca, a posebno lovaca s Kvarnerskih otoka. Realizirano je niz programa; sufinanciranje repopulacije tetrijeba gluhana u Gorskom kotaru, provedene ekološke aktivnosti ­ čišćenje lovišta, održavanje županijskih natjecanja u lovnom streljaštvu i lovnoj konologiji, izvršen je unos fazana u lovišta naših članica, nabavljena su dva hanoverska krvosljednika...

   Lovci u prepoznatljivim odorama koje je predvodio Predsjednik LS Primorsko-
goranske županije dr. sc. Josip Malnar u većem broju odazvali su se dana 20. prosinca 2015. godine općem mirnom prosvjedu protiv postavljanja tzv. „žilet“ žice na području malograničnog prijelaza Lipa – Novokračine kod mjesta Rupa.

   Možemo se pohvaliti da u pojedinačnoj konkurenciji imamo državnog prvaka u
radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru, prvo mjesto osvojio je Anton Štefanić s posavskim goničem Amorom, dok smo ekipno bili treći.

   U sjedištu Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina i predsjednik
Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa zajedničkih lovišta na području Primorsko-goranske županije.

   Napomenuto je da je financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa
Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim Ministarstvom bila izuzetno dobra, u nadi da će ona biti još bolja u budućem razdoblju.

   Održavali smo prijateljske odnose s lovcima iz Međimurske županije, sa
kojima smo na prethodnoj skupštini u Opatiji potpisali i Sporazum o suradnji, kao i sa ostalim Savezima. Ovakve susrete prijateljstva i suradnje razvijat ćemo i dalje. Na istoj Skupštini izdana je i prezentirana monografija povodom 20. obljetnice Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.

  
U daljnjem radu Skupštine predstavljen je Plan rada Saveza za lovnu 2016/17. godinu, koji je jednoglasno prihvaćen. Najviše se raspravljalo o produljenju ugovora o zakupu prava lova za zajednička županijska lovišta, kao i o teškoćama pri osiguravanju lovišta preko osiguravajućih kuća, koje traže znatno veće premije za osiguravanje istih. Ujedno su delegati informirani i o važnoj odluci Ustavnog suda o ukidanju dijela članka 30., stavka 4. Zakona o lovstvu, što će biti od velike pomoći za daljnji rad društava i razvoj lovstva u županiji.


   U ime Primorsko goranske županije, Skupštinu je pozdravila pročelnica Melita
Raukar, koja je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Napomenula je da će i ove godine Županija raspisati Javni poziv za prijavu projekata unaprjeđenja i razvoja lovstva za sufinanciranje iz Proračuna Primorsko-goranske županije za 2016. godinu, koji će objediniti kapitalna i tekuća ulaganja. Iskazala je svoje zadovoljstvo postignutim angažmanom svih lovaca u našoj županiji koji ulažu puno truda u organizaciji te brizi o divljači kojom gospodare.

   Predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip
Malnar zahvalio se pročelnici Meliti Raukar, te poželio da se tako plodonosna suradnja nastavi ostvarivati i u narednom periodu na dobrobit svih lovaca u Primorsko-goranskoj županiji.

   Nakon redovne skupštine izvršena je donacija članicama Lovačkog saveza
Primorsko-goranske županije. Hidrostatske vage za ocjenjivanje trofeja srnjaka dobili su LD „Košutnjak“ Novi Vinodolski, LD „Srndać „ Brod Moravice  te LU „Lipov vrh“ Severin-Lukovdol, čistače šikara preuzeli su LD „Srndać“ Permani i LD „Kotor“ Crikvenica, dok je motorna pila donirana LD-u „Tetrijeb“ Delnice.


Tekst: Bojan Marković, dipl.ing.šum.

Foto: Edvard Primožić (LD "Kobac 1960" Lovran)