Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Raspodjela opreme lovačkim društvima/udrugama s područja Primorsko-goranske županije
Raspodjela opreme lovačkim društvima/udrugama s područja Primorsko-goranske županije
     Temeljem Javnog natječaja za financiranje odnosno sufinanciranje programa/projekata iz područja lovstva u 2023. godini te izvrsne suradnje Primorsko-goranske županije i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, brojnim lovačkim društvima s područja PGŽ-e podijeljeno je osam čistača šikara (trimeri), jedanaest motornih pila, osam fotokamera i jedna hidrostatska vaga, u vrijednosti oko devet tisuća eura. Raspodjeli ispred lovačke kuće „Čudnić", lovoovlaštenika LD „Jelen" Čavle u Čavlima, u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali su župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Alessandra Ban, te predstavnici lovačkih društva/udruga na čelu sa predsjednikom Saveza dr. sc. Josipom Malnarom i suradnicima.
 
     - Velika ste i organizirana udruga s kojom njegujemo dobru suradnju već dugi niz godina. Hvala vam na pomoći kod problema s divljači i što pomažete svojim kolegama na otocima da tu brojnost držimo unutar prihvatljivih okvira, rekao je župan Zlatko Komadina, zahvalivši Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije i društvima koja savez okuplja na neizmjernom trudu, jer funkcija članica nije samo lov nego i gospodarenje lovištima, uzgoj i zaštita divljači, flore i faune i zaštita prirode.
 
     - Iznos koji prihodujemo od vaših lovozakupnina, a koji vam na ove načine redovno vraćamo, danas je dosta manji jer je država preuzela na sebe trošak police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač. Stoga smo vam ove godine povećali sredstva, tako da ste nam ušli i u redovni proračun, rekao je župan Komadina.
 
     Predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar istaknuo je da Primorsko-goranska županija dugi niz godina vrlo aktivno sudjeluje u pomoći i radu Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije koji broji 44 članice i 3.200 lovaca, od kojih i 71 lovkinja.
 
     - Kada se izmijenio Zakon o lovstvu, u okviru kojeg su nam značajna sredstva umanjena, Primorsko-goranska županija je uvijek pronašla načine da, pored onog dijela koji je dužna po zakonu vraćati u lovište, izdvoji dodatna sredstva, na čemu smo posebno zahvalni županu i njegovim suradnicima, rekao je dr. sc. Josip Malnar,  najavivši održavanje trećeg izdanja RIKAFEST-a, manifestacije koji doprinosi promociji lovstva, koja će se održati 24. kolovoza, već tradicionalno u Delnicama.
 
     Od 2019. godine, putem Javnog natječaja Primorsko-goranske županije, županijskom Lovačkom savezu dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 83.500 eura, kojima su sufinancirane aktivnosti na RIKAFEST-u, razvoju lovnog streljaštva i lovne kinologije, uzgoju i očuvanju životinjskih vrsta, nabave i uzgoja žive divljači, nabave alata i strojeva, električnih pastira i fotokamera, te niza ostalih programskih aktivnosti, a 2020. godine financijski je podržala i izgradnju zavjetne kapelice sv. Huberta na Platku.
 
Sukladno Javnom pozivu Primorsko-goranske županije za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja  lovstva u 2024. godini, predviđa se sklapanje ugovora sa županijskim savezom u vrijednosti od 40.000,00 € a 50.000,00 € osigurano je i za lovoovlaštenike; u cilju razvoja i unapređenja lovstva u našoj plavo-zelenoj županiji.