Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Prosvjed protiv postavljanja žilet-žice
Prosvjed protiv postavljanja žilet-žice      Svjedoci smo svekolikog stradavanja divljači uslijed djelovanja raznih prirodnih nepogoda ali i čovjeka. Prisjetimo se samo ne tako davno zastrašujućeg ledoloma u Gorskom kotaru, pa velikih poplava u Slavoniji i drugim područjima kojom su prigodom stradala nebrojena grla krupne divljači, zvjeradi, sitne divljači i dr. Od nedavno svjedočimo neviđenim potezima slovenskih vlasti postavljanjem tzv. žilet-žice na granicu sa Republikom Hrvatske po čitavoj njenoj dužini pa tako i na području Gorskog kotara i Hrvatskog primorja. Dakle, žilet-žica postavljena je uz rijeke Kupu – Kolpu kako je nazivaju Slovenci i rijeku Čabranku, te kopnenim dijelom kroz primorski dio do Istre, a graniči područjima Republike Hrvatske na kojima su ustrojena lovišta kojima gospodare Lovačka društva „Lipov vrh“ Severin na Kupi, „Jelenski jarak“ Vrbovsko, „Srndač“ Brod Moravice, „Divokoza“ Brod na Kupi, „Tetrijeb“ Delnice, „Vidra“ Turke, „Tetrijeb“ Gerovo, „Tetrijeb“ Čabar, „Zec“ Klana, „Lisjak“ Kastav i „Srndać“ Permani.

     Nedugo iza postavljene žilet-žice pronađene su prve žrtve stradale pri
pokušaju prelaska za njih nepoznate granice na mjestima desetljećima utvrđenih staza, prijelaza kojima je migrirala pogotovo jelenska divljač. Naravno, zbog toga su među prvima reagirali lovci upozoravajući da je takav postupak ograđivanja izuzetno štetan za migrirajuću divljač, lovni turizam… Lovci s jedne i druge strane granice su jedinstveni u stavu da takove i druge ograde nisu dobre i da one neće narušiti izuzetno dobre odnose među njima te da će insistirati da se uklone sa granice.

     Poznato je da su  odnosi hrvatskih i slovenskih lovaca na ovom području dobri
kroz niz aktivnosti, od zajedničkih lovova  lovnog turizma, druženja, do stručnih manifestacija unosa tetrijeba velikog u goranska lovišta. Stoga su se lovci u prepoznatljivim odorama koje je predvodio Predsjednik LS Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar u većem broju odazvali dana 20. prosinca 2015. godine općem mirnom prosvjedu na području malograničnog prijelaza Lipa – Novokračine kod mjesta Rupa, a koji su organizirali primorsko-goranski županijski vijećnici, okupio je doista brojne političare - bez obzira na stranačku pripadnost - lovačke udruge, obične građane… Paleći svijeće, kiteći žicu balonima i europskom zastavom, te noseći transparente, Primorsko-goranska županija je negodovala, ujedno i osudila to nepotrebno treniranje strogoće.

     Između ostalih, skupu se obratio i predsjednik Lovačkog saveza
Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, podsjetivši da je Ekološka mreža Republike Hrvatske, proglašena posebnom Uredbom, predstavlja područje ekološke mreže Europske unije Natura 2000., koja je formirana radi zaštite staništa biljnih i životinjskih vrsta, a upravo ovakve prepreke onemogućavaju nesmetan razvoj svih populacija krupne vrste divljači a naročito, čime se ponosimo, krupnim predatorima kao što su medvjed, vuk i ris. Izrazio je nadu da će se žilet-žica u potpunosti ukloniti u što kraćem mogućem vremenskom razdoblju. Prema prikupljenim podacima sa terena, doznajemo da je žilet-žica prouzročila o ovom kratkom razdoblju smrtno stradavanje na desetke grla, pretežno jelenske divljači. u narednom periodu je nažalost, za očekivati broj žrtava koji bi mogao znatno smanjiti populacije osnovnog broja matičnog fonda na području naše županije.

     Riječi negodovanja slovenskim vlastima uputio je i Primorsko-goranski župan
Zlatko Komadina naglasivši da nije dobro činiti drugome ono što i sam ne želiš da drugi čine tebi. Zapitao je naše prijatelje kako bi se osjećali da im državu žicom ograde Talijani i Austrijanci, da ih tako ograde od ostalog dijela Europske unije, te ih pozvao da što prije maknu žicu sa „meje“. Kazao je da je i Europa kapitulirala „tudi tukaj“ – i na Rupi i na Kupi.

     Okupljenom skupu obratili su se Predsjednik županijske Skupštine Erik
Fabijanić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i općinski načelnik Matulja Mario Ćiković, izrazivši svoje nezadovoljstvo i zabrinutost, koji u takovoj žici vide negaciju europskog zajedništva.