Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Proslava Sv. Huberta u Sinju
Proslava Sv. Huberta u Sinju

     Po peti puta su lovci Primorsko-goranske županije dostojno proslavili svog zaštitnika Svetog Huberta na svečanosti koja se ove godine održavala u Sinju dana 7. studenoga. Proslava je započela okupljanjem oko 1000 lovaca u središtu Sinja kod spomenika Alkaru gdje je na impozantan način učinjena milenijska fotografija. Potom je formirana procesija na Alkarskom trkalištu sa kojeg je sinjskim ulicama krenula impresivna procesija do Križa poginulih branitelja kod kojeg su položeni vijenci, a potom se povorka uputila u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske gdje je održano misno slavlje. Uz misu razmijenjeni su darovi između crkvenih velikodostojnika i predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka. Prostor Hrvatskog lovačkog saveza krasiti će prekrasna slika Čudotvorne Gospe Sinjske, a prostor svetišta u Sinju uljepšavati će slika Sv. Huberta, dar hrvatskih lovaca.

   Kako je istaknuto ova se proslava prvi puta u povijesti održava u Dalmaciji, a uoči proslave 300-godišnjice Čudotvorne Gospe Sinjske koja će se održati iduće godine, a koja se veže na čudotvornu moć Gospe Sinjske kada se 1715. godine ukazala pred nadolazećim Turcima koji su ugledavši je pobjegli „glavom bez obzira“ spasivši na taj način grad od njih.

   Osim lovaca središnjoj proslavi blagdana sv. Huberta u Sinju nazočili su Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, čelnici drugih gradova i općina, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

   Nakon mise krenulo se autobusima u Dugopolje gdje je za sve sudionike upriličena svečana večera popraćena „živom“ muzikom do duboko u noć.

Želja mi je istaknuti da je u našem autobusu do Sinja, a pogotovo u povratku vladalo izuzetno raspoloženje uz pjesmu, pošalice i zadirkivanja primjerena veselom društvu kojemu će ovaj događaj ostati u dugom sjećanju.

   Na kraju, nadam se da će se u narednim pozivima za ovakve manifestacije javi što  više lovaca jer je zaista šteta ne učestvovati na takvim i sličnim prigodama.


Bojan Marković, dipl.ing.šum.