Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Proslava Sv. Huberta u Ludbregu
Proslava Sv. Huberta u Ludbregu      U Centru svijeta-Ludbregu održana je ovogodišnja zajednička proslava spomendana sveca zaštitnika lovaca i lovstva, svetog Huberta. Okupljanjem na središnjem trgu predstavnika lovkinja i lovaca iz svih 20 županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza Grada Zagreba, među kojima su prednjačili predstavnici domaćina, Lovačkog saveza Varaždinske županije, započela je svečanost koja je inicirana od strane Hrvatskog lovačkog saveza još 2010. godine i od tada se neprekidno održava.

     Okupljenima se pridružio i sam sveti Hubert predstavljen u liku domaćeg lovca koji je označio početak manifestacije.  Uslijedilo je zajedničko fotografiranje više od 1200 okupljenih lovkinja i lovaca, koje je postalo zaštitni znak ovog okupljanja, te formiranje procesije koja je uz pucnjeve kuburaša krenula prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove na otvorenom. Uz barjake lovačkih saveza županija i lovačkih društava u procesiji su se našle i konjske zaprege s mnogobrojnim uglednicima iz crkvenog i društvenog života, uzvanicima, a pridružile su se i mažoretkinje te predstavnici povijesnih postrojbi.

 

     Prije početka svete mise predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zapalio je svijeću za sve preminule lovce ali i za sve žive kao zalog i traženje blagoslova svetog Huberta. Koncelebrirano Euharistijsko slavlje na kojem je naglasak stavljen na služenje i rad za dobrobit prirode i samog društva, predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski kojem je po završnom blagoslovu, uz zahvalu, predsjednik Dečak darovao knjigu Lovstvo. Povorka je nakon svete mise krenula put sportske dvorane u kojoj je upriličen ručak za sve sudionike.

 

     Na proslavi Sv. Huberta prisustvovali su i lovci Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, članovi Izvršnog odbora te po jedan predstavnik društva/udruge našeg Saveza.

Izvor: Hrvatski lovački savez