Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Produljeni Ugovori o zakupa lovišta na području PGŽ
Produljeni Ugovori o zakupa lovišta na području PGŽ      U Nacionalnom parku Risnjak, u koordinaciji i organizaciji Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, na čelu sa predsjednikom dr. sc. Josipom Malnarom, župan Zlatko Komadina, uz prisustvo dožupana Petra Mamule, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, glavnog tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Budora i pročelnice Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-e Melite Raukar, sa predstavnicima 25 lovačkih društava i udruga potpisao je Ugovore o produljenju zakupa lovišta na području Primorsko-goranske županije za narednih deset godina. Visine lovozakupnine ovise o visini planiranog odstrela divljači propisanog lovnogospodarskim osnovama odobrenim od Komisije Ministarstva poljoprivrede te stvarnim lovnim površinama unutar granica lovišta.

     Župan Komadina napomenuo je da smo jedini kraj u ovom dijelu Europe u kojem obitavaju sve tri velike zvijeri - vuk, medvjed i ris. Primorsko-goranska županija je jedna od najraznolikijih županija po životinjskim i biljnim vrstama. „Pokrenuli smo projekte i kandidirali se za sredstva EU za Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, gdje će se također nalaziti rasadnik i proizvodnja autohtonih proizvoda. To smo dužni prema našoj iznimnoj prirodnoj baštini kako bi je očuvali, ali i stavili u funkciju gospodarstva i turizma", rekao je župan Komadina u obraćanju lovcima.

     Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, županijski lovački savez opisao je kao uspješnu i zdravu organizaciju. Prokomentirao je problem divljih svinja na otocima rekavši da bioraznolikost otoka omogućava razmnožavanje svinja te da lovci trebaju pojačanim mjerama održavati ravnotežu jer je iluzorno zanositi se da će se eliminirati svinje sa otoka.

     Predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar komentirao je problem nepoželjnih vrsta na kvarnerskim otocima i kazao da bi jeleni lopatari trebali biti sastavnica lovišta na otocima, dok divlja svinja nije poželjna vrsta. Istaknuo je dobru suradnju s Primorsko-goranskom županijom i zadovoljstvo cijenom zakupnine lovišta.
     "Smatram da smo deset godina kvalitetno gospodarili, da smo jedini lovački Savez u Hrvatskoj koji ima sve 42 lovne vrste. Gospodarimo sa krupnim predatorima, a oni su indikatori očuvanosti staništa. Nastojat ćemo da sačuvamo taj dio, a to poglavito govori o kvaliteti divljači jer od 15 trofejnih lovnih vrsta u Republici Hrvatskoj Lovački savez Primorsko-goranske županije ima 7 nacionalnih prvaka".

     Unatoč tome što je lovstvo kao djelatnost opterećeno velikim brojem odredbi niza zakona, sva lovačka društva u Primorsko-goranskoj županiji pored zadovoljavanja svojih potreba ostvaruju i značajna sredstva kroz lovni turizam koji je postao nedjeljivi dio ukupnog turističkog proizvoda Primorsko-goranske županije.
     Dio tako ostvarenih sredstava redovito se vraća u lovišta kroz mjere gospodarenja i to izgradnjom lovnogospodarskih i lovnotehničkih objekata, izgradnja automatskih i kombiniranih hranilišta za prihranu krupne divljači, provedba kinoloških aktivnosti (radna obuka pasa: organizacija i sudjelovanje u lovnokinološkim natjecanjima), organizacija i sudjelovanje na natjecanju u lovnom streljaštvu u Republici Hrvatskoj i međunarodnim natjecanjima,  provedba mjera uzgoja i očuvanja životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje, održavanjem postojećih šumskih staza, puteva i prosjeka, a što je i u izravnoj protupožarnoj funkciji, te obradom i održavanjem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta važnom za održavanje iznimne biološke raznolikosti Primorsko-goranske županije.

     Ulaganjima u objekte za primarnu obradu divljači i izgradnju lovačkih domova, lovačka društva stvaraju i sve preduvjete za daljnji razvoj lovnog turizma te podižu vrijednost ruralnog područja.

 Produljuju se ugovori o zakupu prava lova sljedećim lovozakupnicima zajedničkih lovišta na području Primorsko-goranske županije  za razdoblje od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2027. godine:

·         Lovačkom društvu "Orebica" Krk, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 1. "KRK"

·         Zajedničkom obrtu konoba "Tri maruna" i lovstvo, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 3. "ILOVIK"

·         Lovačkom društvu "Kamenjarka", M. Lošinj  produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 5. "ĆUNSKI KURILA"

·         Lovačkom društvu "Halmac" Nerezine,  produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 6. "NEREZINE" i lovištu VIII/ 132 - "PUNTA KRIŽA"

·         Lovačkom društvu "Orebica" Cres, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 10. "CRES"

·         Lovozakupniku Trgovačkog društva "Sridnja" d.o.o, Unije produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 11. "UNIJE"

·         Lovačkom društvu "Tetrijeb" Čabar, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 12. "CRNA GORA"

·         Lovačkom društvu "Tetrijeb" Gerovo, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 13. "KUPIČKI VRH"

·         Lovačkom društvu "Srnjak" Fužine - Lokve, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 14. "LIČ" i lovištu broj: VIII/112 - "VRANJAK"

·         Lovačkom društvu "Jelen" Skrad-Ravna Gora, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 15. "VIŠNJEVICA" i zajedničkom lovištu broj 19. "RUDAČ II"

·         Lovačkom društvu "Vepar" Mrkopalj, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 16. "MRKOPALJ"

·         Lovačkom društvu "Tetrijeb" Delnice produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 17. "PETEHOVAC"

·         Lovačkoj udruzi "Vidra" Turke, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 18. "KUPA"

·         Lovačkom društvu "Jelenski jarak" Vrbovsko, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 20. "JELENSKI JARAK"

·         Lovačkom društvu "Lipov vrh" Severin na Kupi, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 21. "LIPOV VRH"

·         Lovačkom društvu "Srndać" Perman, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 22. "PERMANI"

·         Lovačkom društvu "Zec" Klana, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 23. "KLANA"

·         Lovačkom društvu "Lane" Opatija produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 24. "MATULJI"

·         Lovačkom društvu "Vinodol" Bribir produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 25. "VINODOL"

·         Lovačkom društvu "Jelen" Čavle, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 26. "GROBNIK"

·         Lovačkom društvu za uzgoj, zaštitu i lov divljači "Tuhobić" Krasica, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 27. "KRASICA"

·         Lovačkom društvu "Srndać" Hreljin, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 28. "HRELJIN"

·         Lovačkom društvu "Lisjak" Kastav, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 29. "KASTAV"

·         Lovačkom društvu "Kamenjarka" Kukuljanovo - Škrljevo, produljuje se Ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu broj 30. "PONIKVE-GRADINA"

·         Lovačkoj udruzi "Šljuka" Belej, produljuje se Dodatak ugovora o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta broj: VIII/131 – "BELEJ- OSOR" (08031)