Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Predavanje za lovoovlaštenike na temu afričke svinjske kuge
Predavanje za lovoovlaštenike na temu afričke svinjske kuge
   U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s Upravnim odjelom za turizam poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Lovačkim savezom Primorsko-goranske županije, u Industrijskoj zoni u Kukuljanovu održano je predavanje lovoovlaštenicima s područja Primorsko-goranske županije vezano uz provođenje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, čiji su provoditelji upravo lovoovlaštenici. 

   Predstavnik Uprave za lovstvo Domagoj Križaj i predstavnica Uprave veterinarstva Ministarstva poljoprivrede Tihana Miškić upoznali su sve lovoovlaštenike s ovim naredbama, temeljem kojih su lovoovlaštenici dužni smanjiti broj divljih svinja na pedeset posto od matičnog fonda propisanog lovnogospodarskom osnovom.
 
   Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja zbog visokog morbiditeta i mortaliteta predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja: Lijek, za sada, još nije pronađen, no, na sreću afrička svinjska kuga nije opasna za ljude, ni u slučaju kada se konzumira meso zaraženih životinja. Iako u Republici Hrvatskoj do sada nije zabilježen ni jedan slučaj prisutnosti afričke svinjske kuge, nalazimo se u rizičnoj skupini s obzirom na pojavu bolesti u susjednim zemljama. Upravo iz tih razloga su i donesene naredbe kako bi se na vrijeme pripremio cijeli sustav za reagiranje, te se, provodeći naredbe, utjecalo na sprječavanje pojave i širenje bolesti.

   S obzirom da su lovci najbliži divljim svinjama, oni su ujedno i prva crta obrane od širenja afričke svinjske kuge, pa se iz tog razloga moraju provoditi biosiguronosne mjere. One se, u lovištima provode na način, da se u svakom lovištu mora osigurati poseban prostor za guljenje i obradu divljači, vršiti se dezinfekcija ljudi, prostora, alata i vozila, postaviti kontejneri ili odrediti lokacije za otpad (eviscerirani organi, koža i dr. otpad životinjskog podrijetla), svi uzorci se moraju slati na kontrolu; te niz drugih mjera u cilju smanjenja rizika od unosa i širenja afričke svinjske kuge.
 
   Zbog važnosti teme, na predavanju je prisustvovao veliki broj lovaca iz naše županije, a skupu se obratio i dr. sc. Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, napomenuvši da su naši lovci shvatili ozbiljnost situacije te na vrijeme krenuli sa provođenjem propisanih biosigurnosnih mjera.