Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Predavanje o rezultatima istraživanja risa na području Gorskog kotara
Predavanje o rezultatima istraživanja risa na području Gorskog kotara
     U Nacionalnom parku „Risnjak", istraživač risova i viši predavač na Odjelu lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, dr. sc. Vedran Slijepčević, održao je predavanje o dosadašnjim rezultatima istraživanja risa na području Gorskog kotara, u sklopu LIFE Linx projekta.
 
     Pretpostavlja se da na području Gorskog kotara, Like i zaleđa Dalmacije obitava od 40 do 60 jedinki, no taj broj nije zadovoljavajući, jer su ti risovi visokosrodni, pa bi, u slučaju bolesti jedne jedinke, od iste bolesti mogla stradati čitava populacija. Genska raznolikost je važna jer je povezana s obilježjima vezanim za sposobnost preživljavanja, kao što su rast i razvoj, plodnost, metabolička učinkovitost i otpornost na bolesti.
 
     Iz tog se razloga pokrenuo međunarodni EU projekat Life Linx u okviru kojeg bi u idućih pet godina na području Dinarida bilo pušteno devet risova s Karpata, te pet na područje Alpa, uz slovensko-talijansku granicu.
U sam projekat uključeno je 11 partnera iz pet zemalja Europske unije, a u Hrvatskoj je tim projektom obuhvaćeno 9.500 četvornih kilometara, od čega na područje Gorskog kotara i Učke otpada 2.000.
 
     Trenutna brojnost populacije risa utvrđuje se postavljanjem foto zamki, te tzv. zamki za dlaku, o koje se risovi trljaju, te time ostavljaju svoj DNA. Temeljem tako skupljene dlake znanstvenici vrše analize. 
Svaki ris ima jedinstven raspored pjega ili pruga na krznu, što ovisi o okolišu u kojem obitava te su od područja do područja različite. Na taj se način svaka jedinka može prepoznati i pratiti od mladosti do odrasle dobi, kada zauzima vlastiti teritorij. U zadnjih godinu dana, od kad se provodi istraživanje risova pomoću foto zamki, identificirano je više od 40 različitih risova na području Hrvatske, te je uspostavljena i suradnja s lovcima, javnim ustanovama, šumarima, planinarima i čuvarima prirode, koji dostavljaju podatke i fotografije sa terena. Na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije postavljene su 42 foto zamke, pomoću kojih je zabilježeno oko 400 fotografija, koje svjedoče o risovima koji se nalaze na području Gorskog kotara.
 
     Uspjeh cjelokupne akcije temelji se i na izuzetnoj suradnji sa Lovačkim savezom Primorsko-goranske županije, te lovoovlaštenicima sa tog područja, koji su, na čelu s predsjednikom Saveza dr. sc. Josipom Malnarom, sudjelovali na vrlom interesantnom predavanju. Sam predsjednik Saveza je predložio da se u skorije vrijeme održi predavanje na istu temu, sa rezultatima ove hvale vrijedne akcije unosa jedinki risova. Na samoj prezentaciji prisustvovao je i veliki broj lovaca iz naše Županije, što ukazuje da je ris dobrodošao u lovišta u Primorsko-goranskoj županiji.
 
     U travnju ove godine, u goranske šume pustiti će se četverogodišnji ris iz Rumunjske, te su sudionici ovog predavanja predložili nekoliko imena, od kojih su na kraju odabrana dva: Grof i Furman. Hoće li biti odabrano jedno od ova dva imena ili će biti odabrano neko treće ime, odlučiti će osnovci iz goranskih škola. Najbitnije je da „naš" ris pronađe slobodan teritorij te ostane na području goranskih šuma.