Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Podjela opreme lovačkim društvima/udrugama s područja Primorsko-goranske županije
Podjela opreme lovačkim društvima/udrugama s područja Primorsko-goranske županije
     U Brodu na Kupi, ispred Kaštela Zrinski, priređena je podjela opreme lovačkim društvima/udrugama s područja Primorsko-goranske županije. Temeljem Javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja  poljoprivrede i ruralnog razvoja i lovstva iz proračuna Primorsko-goranske županije u 2022. godini, te izvrsne suradnje Primorsko-goranske županije i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, za brojna lovačka društva s područja PGŽ-e podijeljene su automatske hranilice, trimeri (čistači šikara), motorne pile, fotokamere i električni pastir, u vrijednosti oko deset tisuća eura.
 
     Automatske hranilice dobili su članovi LD-a "Medviđak” Drivenik, LU-e "Vidra” Turke, LD-a "Tetrijeb” Delnice, LU "Lipov vrh” Severin-Lukovdol i LD-a "Tuhobić" Krasica.
 
     Nove trimere (čistače šikare) koristiti će LD "Gradina” Novi Vinodolski, LD "Jelen” Čavle, LD "Jelen" Skrad-Ravna Gora", LD "Košutnjak Novi” Novi Vinodolski, LD "Lisjak” Kastav, LD "Tetrijeb” Čabar, LD "Vepar” Mrkopalj, LD "Srnjak” Fužine-Lokve i LD "Lane” Opatija.

     Motorne pile dobili su LU "Divokoza" Brod na Kupi i LD "Orebica” Cres, a fotokamere će u lovišta kojima gospodare lovačka društva/udruge "Zec” Klana, "Srndač” Permani, "Srndač” Hreljin, "Srndač” Grižane-Belgrad, "Perun” Mošćenička Draga, "Kamenjarka” Kukuljunovo-Škrljevo i "Orebica” Krk. LD „Orebica" Krk dobila je i električnog pastira.

     Podjeli opreme nazočili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima te pročelnik upravnog odjela za turitam, poljoprivredu i ruralni razvij Mladen Brajan. Župan Komadina naglasio je kako su tijekom 2022. godine Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije i lovačkim društvima iz županijskog proračuna sufinancirane razne programske aktivnosti u svrhu promicanja lovačke kulture i sprečavanja šteta od divljači, uređenja lovačkih čeka te investicije u  lovišta i infrastrukturu te edukacija u ukupnoj vrijednosti preko 70 tisuća eura.

     – Ono što lovci uplaćuju u lovozakupninu, mi im vraćamo kroz Javne natječaje koje potpomažu njihov rad koji je, što se često ne cijeni dovoljno, usmjeren ponajprije na zaštitu prirode, red u šumi i održavanje životinjskih vrsta. Tu je svakako bitan i kontrolirani lovni turizam u okviru kojeg lovci pomažu da sve bude u zakonskim okvirima – rekao je župan.

     Dr. sc. Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-e istaknuo je kako 43 LD-a i 3.150 lovkinja i lovaca na području PGŽ predstavljaju kvalitetu i u zaštiti prirode, i u turizmu, pohvalivši izvrsnu suradnju Primorsko-goranske županije sa našim Savezom, naglasivši da je ova potpora značajan vid pripomoći članicama Lovačkog saveza PGŽ-a, zahvalivši Primorsko-goranskoj županiji što radi na unaprjeđenju i razvoju lovstva i lovnih aktivnosti, koja je od 2018. godine, izmjenama Zakona o lovstvu, putem javnih natječaja u lovišta vratila oko 350.00,00 €. Tijekom lovne 2023/24. godine Lovački savez Primorsko-goranske županije osigurati će sredstva za nabavu opreme i priručnih alata za ostale članice našeg saveza koje u ovoj raspodjeli nisu sudjelovale.