Otvoren Srednjeeuropski uzgojni centar „Tetrijeb“ u Gorskom kotaru
     Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i Župan Zlatko Komadina otvorili su Srednjeeuropski uzgojni centar „Tetrijeb" pokraj Tršća, na predjelu Farjev laz. Na svečanom otvorenju prisustvovali su i predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr.sc. Josip Malnar, gradonačelnik Grada Čabra Kristijan Rajšel te mnogi drugi uzvanici, među kojima je bio i nemali broj lovaca, članova Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, te lovaca iz susjedne Slovenije.

Glavni nosioc projekta, predsjednik Udruge „Tetrijeb" iz Prezida dr.sc. don Ivica Križ, izrazio je  zadovoljstvo što je završen ovaj veliki projekt u koji su, osim same udruge, bili uključeni Hrvatski lovački savez, Lovački savez Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske šume te mnogi pojedinci-volonteri, zahvalivši im i na financijskoj pomoći, bez koje ovaj projekt ne bi mogao biti završen.

Predsjednik HLS-a, Đuro Dečak istaknuo je da tetrijeb nije lovna divljač u Hrvatskoj, no putem i ovog projekta pokušavamo ga revitalizirati te ga taj način unijeti u naša lovišta, naročito na području Gorskog kotara, nadodavši da će Hrvatski lovački savez podržavati ovakve vrijedne projekte.

Župan Zlatko Komadina nadovezao se da je Primorsko-goranska županija po biljnim i životinjskim vrstama najbogatija regije u ovom dijelu Europe, te da se i na ovaj način može zaštititi naša priroda i njena baština. Napravljen je Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu, radi se na Centru za velike zvijeri u Staroj Sušici, pa je i ovaj projekt hvalevrijedan u očuvanju naših životinjskih vrsta te ovakve objekte staviti i u funkciju turizma ali i znanosti.

Sam uzgoj tetrijeba gluhana, pokrenut je 2012. godine kada je Udruga za zaštitu životinja „Tetrijeb" iz Prezida nabavila matično jato - dva mužjaka i tri ženke i izgradila dvije volijere za uzgoj ptica u Prezidu. Projekt je započet 2014. godine, od kada su se nabavili višeslojni inkubator, instalacije nadzorno upravljačkog sustava, do uspostave suradnje sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstvom zaštite prirode i energetike. Ove godine dovršena je izgradnja velike volijere dimenzija 72m x 72m x 4-8m visine za podivljavanje uzgojenih jedinki tetrijeba gluhana, koja je opremljena automatskim hranilicama i video nadzorom kako bi bez prisutnosti čovjeka omogućila pripremu ptica za samostalan život. Osim same repopulacije tetrijeba gluhana,  projekt ima za cilj obogatiti  i turističku ponudu Gorskog kotara.