Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Obilježen dan svetog Huberta na Platku
Obilježen dan svetog Huberta na Platku
     Dan svetog Huberta, katoličkog sveca, obilježava se svake godine 3. studenog. I ove je godine taj blagdan na Platku obilježen misnim slavljem u čast i slavu na zaštitnika lovaca, šumara, kinologa, optičara i iscjelitelja bjesnoće i ugriza, koje je predvodio velečasni Ivan Milardović, župnik crkve Sv. Mihovila iz Jelenja. 

     Novoizgrađena kapelica sv. Huberta nalazi se u neposrednoj blizini lugarnice Šumarije Rijeka na Platku, koja je prošle godine postavljena zahvaljujući inicijativi Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije povodom 25. godišnjicu djelovanja lovkinja i lovaca iz Primorsko-goranske županije, čiju je izgradnju sufinancirala i Primorsko-goranska županija. Na samoj misi na otvorenom, prisustvovali su i brojni članovi Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije i njenih članica, predvođeni predsjednikom dr.sc. Josipom Malnarom.

     - Sveti Hubert zaštitnik je lovaca i lova, a vi lovci ste čuvari divljači te time izvrsni Božji suradnici, brinući se o ravnoteži u prirodi te neka svima vama gospodin Bog bude snaga u gospodarenju lovištem i divljači, uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači te  zaštiti i očuvanju biološke i ekološke ravnoteže - rekao je u svojoj propovjedi vlč. Milardović.

     Predsjednik Saveza dr.sc. Josip Malnar se zahvalio svim sudionicima misnog slavlja, koji su po kišnom vremenu slušali riječi Božje te iskoristio priliku da velečasnom Ivanu Milardoviću u znak zahvalnosti za služenje mise u čast svetog Huberta, katoličkog sveca i zaštitnika lovaca, uruči enciklopediju Lovstvo, kako bi još pobliže upoznao sve aktivnosti lovaca u lovištima kojima gospodare koji time sudjeluju u razvoju i unapređenju lovstva u našoj županiji.
 
     Lovački savez, kao krovna udruga lovačkih društava na području Primorsko-goranske županije je udruženje koje djeluje od kraja 1994. godine te su ovom kapelicom svetog Huberta, lovci su dobili mjesto na kojem će svake godine, 3. studenoga, svečano obilježiti dan svog zaštitnika.

     Sveti Hubert rođen je u plemićkoj obitelji 655./658. u Toulouseu u Francuskoj. Kao mladić živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. u Parizu, a kasnije na dvoru Pipina Hertalskog u Metzu. Oženio se plemkinjom Floribanne 682. s kojom je dobio sina Floriberta koji će kasnije postati biskup. Ostao je vrlo mlad udovac, ili bolje reći kod prvog poroda njihova sina. Hubert se ožalošćen smrću drage žene, povlačio sve češće u šumu i tražio utjehu u lovu. Tako je prema legendi, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima, ugledao jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje te da ode do biskupa Lamberta. Odlučio se posvetiti službi Božjoj. 
     Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu svoga sina na skrb, a sva svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik. U međuvremenu, lokalni plemići ubili su biskupa Lamberta te je, prema legendi, papa u snu saznao za Lambertovo ubojstvo. Imenovao je Huberta za novog biskupa, koji se isticao molitvom i dobrim djelima. Hubert je postao prvi biskup Liegea, a sv. Lambert je proglašen za zaštitnika grada. U svojoj biskupiji proširio je kršćanstvo, a svojim velikim propovijedima i širenjem Isusova Evanđelja, posebno na području Ardena, nazvan je i Apostol Ardena. Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727., za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liegeu, a 3. studenoga 743. su prenijeli tijelo u benediktinsku opatiju u Ardenima. Zato se i njegov spomendan časti toga dana.