Nova mjera za intenziviranje lova na čagljeve na otoku Krku
     U posljednjih nekoliko godina na otoku Krku, čagljevi otočnim lovcima i ovčarima čine sve više problema, napadajući janjad i ovce, pa su čelnici svih lokalnih jedinica otoka Krka, uz izuzetak Općine Malinska-Dubašnica (koja ima vlastiti program nadoknade šteta) usvojili sporazum o nagrađivanju lovca s 15 tisuća kuna za svakog odstrijeljenog čaglja.

Tim sporazumom, koji će se primjenjivati do kraja godine, predviđeno je da će u slučaju da ta životinja bude ulovljena u organiziranom lovu lovcu koji ju odstrijeli, pripasti 10 tisuća kuna, a organizatoru lova - lovačkom društvu 5 tisuća kuna. U slučaju da lovac čaglja odstrijeli sam, sa čeke, cjelokupna nagrada pripasti će lovcu.

Za razliku od divljih svinja, čija je populacija stavljena pod kontrolu, brojnost čagljeva je znatno manja, ali je i sam lov ove vrste puno zahtjevniji pa lovci iz otočnih društava ulažu velike napore pri izlovu i zaustavljanju šteta koje čagljevi čine, naročito na području Omišlja i Dobrinja, odnosno Punta, Vrbnika i Baške.

Prva spoznaja o pojavi čaglja registrirana je 2015. godine, te je od tada odstrijeljeno osam jedinki, dok su tri jedinke stradale u naletu vozila. U lovnoj 2019/20. godini ukupno je odstrijeljeno 20 čagljeva. Čagljevi imaju velik radijus kretanja, čije zavijanje u večernjim satima otočnim lovcima jasno ne otkrivaju da li se radi o istom čoporu ili o većem broju jedinki koje se kreću na spomenutim područjima. Tiša je, spretnija i okretnija te se, u odnosu na divlje svinje, radi i o opasnijoj vrsti u odnosu na sve one druge s kojima otočni lovci svakodnevno imaju posla.

- Čagljevi su u odnosu na druge vrste koje u nas srećemo za lov ponešto „nezahvalnija" vrsta divlje životinje, a u prilog nam ne ide niti obraslost dijelova našeg otoka. Takve je predatore u gustišu teško uočiti, a kamo li izlučiti – ustvrdio je Anton Bolonić, predsjednik LD „Orebica" Krk, ocijenivši da su lovačkim nastojanjima u tom smislu od velike pomoći čeke koje su, zahvaljujući izdvajanjima lokalnih samouprava, posljednjih godina podignute na više lokaliteta istočnog i jugoistočnog djela otoka, upravo s ciljem lova na čagljeve. Čagalj ne prijeti samo stoci već i divljači koju ta životinja iz obitelji divljih pasa također svakodnevno „tamani". Pojedini otočni lovci su iz tog razloga nabavili nekoliko dresiranih pasa za lov na tu životinju cilju vraćanja mira u lovišta,ali i na pašnjake otoka Krka.

Nova mjera usmjerena poticanju još intenzivnijeg lova na tog nepoželjnog
predatora rezultati čije se prisutnosti, ističu lokalni ovčari, sad već broje u stotinama zaklanih ili pak nestalih janjaca, donesena je na koordinaciji otočnih općinskih načelnika i gradonačelnika Grada Krka.