Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Na Platku otvorena zavjetna lovačka kapelica svetog Huberta
Na Platku otvorena zavjetna lovačka kapelica svetog Huberta
     Na Platku, pored lugarnice Šumarije Rijeka, otvorena je i blagoslovljena zavjetna lovačka kapelica svetog Huberta, katoličkog sveca i zaštitnika lovaca i lovstva. Pozdrave riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića prenio je kancelar Riječke nadbiskupije velečasni Marko Gregić, koji je i predvodio misno slavlje. 
 
     Kapelica sv. Huberta nalazi se u neposrednoj blizini lugarnice Šumarije Rijeka, koja je postavljena zahvaljujući inicijativi Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije povodom 25. godišnjicu djelovanja lovkinja i lovaca iz naše županije. Izgradnju je sufinancirala i Primorsko-goranska županija sa 50.000 kuna, a ukupna vrijednost kapelice iznosi 108.000,00 kn. Događaju je, osim predstavnika lovačkih društava/udruga nazočio i predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. J. Malnar, članovi Izvršnog odbora Saveza, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa svojim suradnicima, te predstavnici lokalnih vlasti.
 
    Propovijedao je vlč. Marijan Žderić, župnik župa sv. Antuna Padovanskog u Čabru, sv. Vida mučenika u Prezidu i sv. Andrije apostola u Tršću. Sustavili su župnik Župe sv. Mihovila ark. u Jelenju vlč. Ivan Milardović,  župnik in solidum Župe sv. Mihovila ark. vlč. Miroslav Pergl te umirovljeni svećenik mons. Petar Zeba.

      - Sveti Hubert zaštitnik je lovaca i lova, a mjesto na kojemu je kapelica postavljena i blagoslovljena je znakovito. Tu se spajaju gorski i primorski dio naše Županije, a znamo da brdo, proplanak, planina označavaju još bližu povezanost s Bogom. Bog se sv. Hubertu objavio u svjetlećem križu kojega mu je pokazao jelen i u tom križu ovaj svetac prepoznao je poziv da život posveti Kristu. Priroda i lov doveli su ga Bogu. Bog je čovjeku dao slobodu koja je povezana s odgovornošću, a isto tako dao mu je i prirodu da njome upravlja kao dobar gospodar. Oni koji uništavaju prirodu, ne ponašaju se onako kako to od nas očekuje Bog. Upravo ste vi oni koji su stalno u prirodi i oni koji su svjesni što to znači uništavanje okoliša, jer ukoliko bi samo lovili, brzo bi nestalo divljih životinja. Zbog toga se uvijek brinite da se ne naruši ravnoteža u prirodi - rekao je u svojoj propovjedi vlč. Žderić. Lovcima je poručio da u zimskim mjesecima kada se brinu o životinjama, kao u danima lova, uvijek budu zahvalni Bogu za životinje.

     Predsjednik Lovačkog saveza dr.sc. Josip Malnar napomenuo je da smo jedini Lovački savez koji ima sve lovne vrste divljači u Republici Hrvatskoj, njih 42, što ukazuje da lovci naše županije svojim svakodnevnim nesebičnim radom čuvaju bioraznolikost naše plavo-zelene županije.

     - Osobito je to povlastica lovaca čije se aktivnosti u velikoj mjeri odnose na očuvanje staništa, uzgoju i zaštitu divljači, a tek manji dio vezan je uz lov, rekao je dr. sc. Josip Malnar, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u organizaciji i financiranju ovog hvalevrijednog projekta, posebno Hrvatskim šumama d.o.o. Zagreb i Šumariji Rijeka na suglasnosti izgradnje kapelice na njihovom zemljištu.

     Župan Zlatko Komadina podsjetio je da Primorsko-goranska županija podržava rad i brojne programe Lovačkog saveza PGŽ-e te njenih članova i članica za koje je kroz protekle četiri godine izdvojila oko četiri milijuna kuna. Uz sufinanciranje izgradnje kapelice, tu je i  provedba mjera uzgoja i očuvanja životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje s posebnim naglaskom na tetrijeba gluhana, zatim lovno kinoloških aktivnosti, razvoj lovnog streljaštva, adaptacija i opremanje lovačke biblioteke i učionice za obrazovanje kadrova te službene prostorije tajništva Saveza, izdavanje priručnika kao i premija osiguranja za kolektivno osiguranje naleta vozila na divljač, te brojne programe i aktivnosti lovačkih društava/udruga na području Primorsko-goranske županije za razvoj i unapređenje lovstva i lovnog gospodarenja.

     Lovački savez, kao krovna udruga lovačkih društava na području naše županije je udruženje koje djeluje od kraja 1994. godine i do sada okuplja 3.194 člana, od čega i 65 lovkinja. Ovom kapelicom svetog Huberta, lovci su dobili mjesto na kojem će svake godine, 3. studenoga, svečano obilježiti Dan svog zaštitnika.
 
Tekst i foto: Bojan Marković, dipl.ing.šum.