Nalazite se u > Vijesti iz lovišta
Muflon u Gorskom kotaru
Muflon u Gorskom kotaru      Kada je 1984 godine u predjelu Brezarca na području lovišta VIII/10 „Kupjački vrh“ kojim danas gospodari Lovačka udruga „Divokoza“ Brod na Kupi, izgrađen gater površine oko 14 ha u koji je nastanjeno 6 grla muflonske divljači (4 ženke i 2 muška grla) dobavljena hvatanjem na području lovišta LD „Jarebica“ Senj i 5 grla (3 ženke i 2 muška grla) sa Brijuna, samo se moglo vjerovati u polovičan uspjeh s obzirom na klimatske uvjete (visoki snijeg, pokorica, moguće bolesti i drugo). Godinama su lovci LD“Tetrijeb“ Delnice koji su tada gospodarili tim područjem poklanjali svekoliku pozornost uzgoju muflona u gateru kojeg su izgradili vlastitim trudom i sredstvima sa svom infrastukturom (hranilište, pojilište, solišta i drugo) vodeći brigu od prehrane i prihrane do praćenja zdravstvenog stanja. Pošteno bi bilo ovom prilikom istaknuti nekolicinu najangažiranijih lovaca koji su bili glavni nosioci tog posla. To su lovci Mladen Butina, Rudolf Vančina, Vlado Hilak (pok.), Branko Pleše i Marijan Marković koji je bio uz realizaciju projekta zadužen i za nabavku muflona. U ovome valja spomenuti i poznatog znalca i prijatelja lovaca gosp. Antona Loknara koji je svojim angažmanom pomogao u hvatanju muflona u predjelu „Žrnovnica“ kod LD „Jarebica“ Senj. Nakon desetgodišnjeg bivstvovanja muflonske divljači u gateru došlo je do neminovne prenapučenosti, pa je iz tih razloga, a i zbog dotrajalosti zaštitne ograde ista oštećena u zimskom periodu te je divljač izašla u otvoreni dio lovišta. Kako se u tom periodu izmjenila cjelokupna generacija dobavljenih muflona, postojeće generacije su se u grupama vračale u gater, pa ni tada nije izostala briga o divljači tako da se prihrana i dalje vršila u hranilištu, a u nemogućnosti povratka svih grla u gater, odlučilo se na nekoliko mjesta otvoriti ogradu kako bi se olakšao ulazak i izlazak divljači. Na taj način počelo je prirodno podivljavanje i nastanjenje muflona u području Kupjačkog vrha i Radočaja. Ujedno je dobivanjem u zakup lovišta VIII/10 „Kupjački vrh“ Lovačka udruga „Divokoza“ Brod na Kupi, muflonsku divljač unijela 1994. godine u Lovno-gospodarsku osnovu pa se od tada počelo gospodariti ovom vrstom divljači. Koliko je poznato piscu ovih redaka ovo je prvonastanjen muflon na području Gorskog Kotara.

     Nakon toliko godina obitavanja muflona na ovom izdvojenom području ocjenjujemo da je nužno osvježiti krv unosom novih primjeraka kako ne bi došlo do degeneracijskih efekata i mogućeg izumiranja i nestanka ove lijepe divljači. Prema planovima i zaključcima nadležnih tijela Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije postoji mogućnost da se unesu najmanje dva primjerka – muško i žensko grlo.

     Tijekom proteklog vremena odstrijeljeno je podosta trofejnih primjeraka, ali čini se da su prvi mufloni okrunjeni brončanim medaljama 2010. i 2014. godine (192,95 i 188,90 točaka). Sretni i spretni lovac bio je ing. Marijan Marković, koji je od samog početka nabave, kontakata sa prijateljima iz Lovačkog društva „Jarebica“ Senj i tadašnje uprave Brijuna, izgradnje gatera i unošenja ove divljači u gater do njenog odlaska u otvoreno lovište osobno angažirao oko čitavog projekta, pa je tim njegova sreća još veća. Stoga, kako sam vrlo često i vrlo rado napominje, zahvalan je i rado se sjeća tog perioda realizacije unosa muflona u Gorski kotar te pozdravlja sve prijatelje lovce iz Lovačkog društva „Jarebica“ Senj.

 


                                                                                      

                                                                                Bojan Marković, dipl.ing.šum.