Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Ljubavni pjev Kvarnera i Gorana
Ljubavni pjev Kvarnera i Gorana
     Prilikom otvaranja Srednjeeuropskog uzgojnog centra „Tetrijeb" u Gorskom kotaru na području Farjev laz, prošle jeseni u veliku volijeru dimenzija 72m x 72m x 4 - 8m visine za podivljavanje uzgojenih jedinki tetrijeba gluhana ispuštena su i dva mužjaka, nazvani Kvarner i Goran, čiji su kumovi predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, u cilju podivljavanja i povećanja populacije ove strogo zaštićene vrste planinske ptice iz ledenoga doba. Plan uzgojnog centra je da će ukupno 14 tetrijeba u tom golemom kavezu provesti i dvije godine prije puštanja u divljinu.
 
     Tetrijeb gluhan u Hrvatskoj nije lovna divljač, a ugrozili su ga krivolov i sve veći broj predatora, koji im prvenstveno jedu jaja jer se tetrijeb gluhan gnijezdi pri tlu.

     Volijera je opremljena automatskim hranilicama, pojilicama, kupalištem i video nadzorom kako bi bez prisutnosti čovjeka omogućila pripremu ptica za samostalan život. Zahvaljujući članovima Udruge za zaštitu životinja "Tetrijeb" iz Prezida, kao i mnogobrojnim lovcima iz naše županije, na čelu s predsjednikom Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josipom Malnarom, realiziran je ovaj projekt,  pokrenut 2012. godine kada je nabavljeno matično jato - dva mužjaka i tri ženke i te kada su se izgradile dvije volijere za uzgoj ptica u Prezidu. Osim našeg Saveza, u realizaciji su sudjelovali i Hrvatski lovački savez, Primorsko-goranska županija, Šumarski i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstvom zaštite prirode i energetike.