Nalazite se u > Vijesti iz saveza
LD „Lisjak“ Kastav obilježio 110. godinu društva
LD „Lisjak“ Kastav obilježio 110. godinu društva
     Lovačko društvo „Lisjak" Kastav proslavilo je 110. obljetnicu svoga djelovanja. Uz voditeljicu svečanosti Nine Dukić-Srok, obilježavanju ove hvale vrijedne obljetnice prisustvovali su predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Hrvoje Kukas, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar sa suradnicima iz županijskog saveza, zamjenik načelnika Općine Matulji Edvard Babić, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva Dean Jurčić, te članovi susjednih lovačkih društava. U uvodnoj riječi predsjednik lovačkog društva „Lisjak" Kastav Mirko Zlatar obratio se okupljenim gostima, ukratko opisujući povijest društva koje ima dugu tradiciju lovstva i lovnog turizma, zahvaljujući svim generacijama lovaca koji su svojim radom unaprijedili i očuvali bogatstvo flore i faune kastavskog kraja.

     Organiziranim lovom na području Kastavštine počelo se još u 19. stoljeću, no 1911. godine u Svetom Mateju osnovano je Kastavsko lovačko društvo, koje je tada društvo brojalo također više od stotinu lovaca iz Kastavštine, ali je u društvu bilo i 13 lovaca iz Rijeke, a među njima i poznati industrijalac tog vremena – Milutin Barač. Danas društvo broji 133 matična člana od čega su i tri lovkinje.  Formiranjem  sedam lovnih grupa unutar samog društva, organizacija je postala učunkovitija, naročito u izvršavanju zadaća u lovištu VIII/127 - "Kastav", kojim i dan danas uspješno gospodare. Najstarijom lovačkom kućicom „gradina" gospodari lovna grupa Lipa-Rupa, no nakon toga ostale lovačke grupe krenule su u izgradnju objekata, te ih danas društvo ima 7. Uz gradnju lovačkih kuća, podizale su se i lovačke čeke, automatske hranilice, jasle, hranilišta, solišta, kaljužišta, pojilišta, lovačkih skloništa i staza, te su time vrijedne lovkinje i lovci obogaćivali svoje lovište. 

     Lovačko društvo Lisjak ima velik značaj za područje cijele Kastavštine, ali i zaleđa Opatije, kako zbog brige o prirodi, tako i zbog razvoja lovišta i rasta broja divljači. Ne treba zaboraviti i turistički aspekt lova koji je na ovom području prisutan od ranih začetaka. U prvim godinama u lov su dolazile dvije grupe, a kako je vrijeme odmicalo, zainteresiranost je bila sve veća, tako da u lovištu lovi sve veći broj lovaca iz Italije, a najčešće dolaze iz okolice Vicenze, Modene, Brescije i Palmanove.

     Tijekom promocije monografije 110 godina lovačkog društva „Lisjak" Kastav, autora Damira Konestre, premijerno je prikazan i dio filma koji govori o povijesti tog lovačkog društva. Cijeli film nalazi se na DVD-u u okviru monografije, a šire gledateljstvo moglo ga je pogledati na regionalnoj televiziji Kanal RI, te na YouTube platformi. Sam autor zahvalio se svima onima koji su aktivno sudjelovali u pronalaženju materijala i izdavanju ovih dvaju vrijednih zapisa.Kao i monografija, tako i sam film obiluju preslikama originalnih dokumenata iz druge polovine 19. i s početka 20. stoljeća, kada i počinje organizirani lov na području Kastavštine, ali i u zaleđu Opatije.

     Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, čestitao je 110 godina postojanja LD „Lisjak" Kastav, napomenuvši da nema mnogo lovačkih društava u Republici Hrvatskoj koja se može ponositi ovakvim jubilejom, uručivši im grb Hrvatskog lovačkog saveza u želji uspješnog rada i u budućnosti.

     Dr. sc. Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije povodom 110. obljetnice svoga osnivanja uručio je zlatnu plaketu Hrvatskog lovačkog saveza, istaknuvši da je LD „Lisjak" Kastav jedno od najstarijih lovačkih društava na području Primorsko-goranske županije, što potvrđuje i duga tradicija lovstva i lovnog gospodarenja i svih aktivnosti koji su vezani uz područje Kastavštine. U našem Savezu smo svjesni da jaka lovačka društva čine i jak Lovački savez naše županije, čestitajući svim lovkinjama i lovcima ovu značajnu obljetnicu, koji su tijekom više od stoljeća pridonosili razvoju lovstva u našoj plavo-zelenoj županiji.
 
     Na kraju svečanog obilježavanje ovog velikog jubileja, najzaslužnijim članovima i gostima podijeljena su priznanja i zahvalnice.