Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Izvještajno/izborna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Izvještajno/izborna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
     Lovački savez Primorsko-goranske županije u Lovranskoj Dragi održao je izvještajno-izbornu Skupštinu na kojoj je od 43 zastupnika bilo njih 36, a radnim predsjedništvom Skupštine predsjedao je dr. sc. Boris Miklić, dok su Anton Bolonić i Mladen Mauhar predstavljali članove radnog predsjedništva. Himnom Republike Hrvatske, započela je izvještajno/izborna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, koju je otvorio predsjednik Saveza dr. sc. J. Malnar. Minutom šutnje odana je počast preminulom predsjedniku Hrvatskog lovačkog saveza Đuri Dečaku, dopredsjedniku Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije Marinku Liniću te svim preminulim lovcima između dvije Skupštine.

     Izvješća o radu Izvršnog odbora Saveza i njegovih tijela, podnio je predsjednik Saveza dr. sc. Josip Malnar  te je zaključeno da su zacrtani programi rada u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022. godine gotovo u potpunosti ostvareni. Napomenuto je da je financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim Ministarstvom bila izuzetno dobra. Zastupnici u Skupštini Saveza sva su prezentirana izvješća usvojili jednoglasno, te je zaključeno da su članovi Izvršnog odbora, te članovi povjerenstava, komisija i stručnih savjeta Saveza sve aktivnosti vodili sa ciljem unapređenja i razvoja lovstva na području Primorsko-goranske županije. Nadzorni je odbor zaključio kako je poslovanje bilo u skladu sa Zakonom i normativnim aktima Saveza što potvrđuje o učinkovitosti u vođenju i provođenju aktivnosti Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije u lovnoj 2021/22. godini.
     U prethodnoj lovnoj godini ostvaren je niz programskih aktivnosti; razvoj lovnog streljaštva, lovne kinologije, ostvaren je akcijski plan izlova nepoželjne divljači na kvarnerskim otocima, uzgoja i očuvanje životinjskih vrsta značajnih za lovno gospodarenje, unos muflonske divljači i fazana u lovišta kojima gospodare članice Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. Lovački savez Primorsko-goranske županije je obilježio dan Svetog Huberta, katoličkog sveca i zaštitnika lovaca na Platku, pored zavjetne kapelice Svetog Huberta, koja se, uz pomoć Primorsko-goranske županije izgradila i svečano otvorila 2020. godine. Zavjetnu svetu misu na otvorenom predvodio je vlč. Ivan Milardović. U lovištima Primorsko-goranske županije organizirali smo državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnoj kinologiji na kojem je sudjelovalo 15 lovačkih saveza te Lovački savez Grada Zagreba.  Svečano otvorenje održano je 5. studenog u Domu kulture u Novom Vinodolskom, dok je proglašenje pobjednika 6. studenog održano u Domu kulture u Ravnoj Gori. U suradnji sa Primorsko-goranskom županijom raspisan je javni poziv na koji su se javile gotovo sve članice Saveza, kako bi realizirali brojne projekte u lovištima kojima gospodare. Na svečanoj sjednici predstavili smo ediciju o Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije i članicama našeg Saveza u Dražicama, pod nazivom „To smo mi", koja na 196 stranica tekstom i fotografijama prikazuje sve naše članice sa kratkom poviješću, te grbom, zastavom, pečatom, amblemima, značkama te lovačkim objektima i lovištima kojima gospodare te smo dodijelili i vanredna lovačka odlikovanja i plakete, lovcima našeg Saveza i lokalnoj samoupravi, na čijim smo područjima uspješno organizirali državno prvenstvo u lovnoj kinologiji. 

     Predložena je dopuna i izmjena Statuta Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije te je jednoglasno usvojeno da naš Savez ima dva dopredsjednika. Odabir dva dopredsjednika vršiti će se iz teritorijalne podjele (Gorski kotar, Primorje, Otoci) iz koje nije predsjednik našeg Saveza. 

     Nakon podnesenih izvještaja, pristupilo se izbornom dijelu Skupštine, na kojoj su svi zastupnici Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije jednoglasno odlučili da će sljedećih četiri godine Savez voditi dr. sc. Josip Malnar,  koji je i do sada uspješno vodio Lovački savez PGŽ-e. 

     Dr. sc. J. Malnar se obratio svim zastupnicima u Skupštini Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije prisjećajući se da već 16 godina obnaša dužnost predsjednika našeg Saveza, održavajući izvrsne odnose sa Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim ministarstvom, kao i sa svim članovima u tijelima našeg Saveza te da ima volje i energije za sljedeće mandatno razdoblje. Osim  već uhodanog programa svakako ćemo zajedničkim snagama još prisnije surađivati sa državnim inspektoratom, više raditi na popularizaciji lovstva, naročito kod mladih ljudi, putem našeg Stručnog savjeta za obrazovanje i kulturu, kako bi i povećali članstvo našeg Saveza te sve više članova uključili u aktivnosti našeg Saveza u cilju unapređenja lovstva i lovnog gospodarenja u našoj županiji. Uložiti ćemo još više truda oko povrata sredstava lovozakupa, koja bi se vratila u lovišta kojima gospodare naše članice, inicirati razgovore u svezi šteta na poljoprivrednim površinama i naleta vozila na divljač regulirajući zakonske propise, završiti okoliš zavjetne lovačke kapelice „Sv. Huberta" na Platku, završiti ediciju o jelenu običnom u Primorju i Gorskom kotaru te time nastaviti sa izdavanjem u čemu smo najbolji u Republici Hrvatskoj. Pokrenuti ćemo i organizaciju državnog prvenstva u natjecanju oponašanja rike jelena, koja se tradicionalno, na nivou društva, održava još samo u Klani (HLD „Zec" Klana). Zaključio je da svi moramo zajednički raditi u cilju unapređenja i razvoja lovstva Primorsko-goranskoj županiji.

     Nakon predstavljanja Programa rada, imenovani su članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, Stegovnog i Arbitražnog suda. Izabrana su i dva dopredsjednika Saveza; dr. sc. Boris Miklić i Anton Bolonić te delegati u Skupštini Hrvatskog lovačkog saveza; dr. sc. Josip Malnar, dr. sc. Boris Miklić i dr. sc Nado Bukvić.