Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Izvještajno/izborna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
Izvještajno/izborna Skupština Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije
     Lovački savez Primorsko-goranske županije je u Nacionalnom parku Risnjak u Crnom Lugu održao izvještajno-izbornu Skupštinu na kojoj je od 43 zastupnika bilo njih 42, kao i gosti, Melita Raukar, pročelnica odjela za turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Ivica Budor, glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza i Petar Mamula, dožupan Primorsko-goranske županije. Radnim dijelom Skupštine predsjedavao je Boris Miklić, dok su Anton Bolonić i Mladen Mauhar predstavljali radno predsjedništvo.

     Izvješća o radu Izvršnog odbora Saveza i njegovih tijela, za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine podnio je predsjednik Saveza dr. sc. Josip Malnar, kao i Izvještaj o radu za 2017/18. godinu, te je zaključeno da je zacrtani Program rada u prethodnoj lovnoj godini gotovo u potpunosti ostvaren. Napomenuto je da je financijsko stanje Saveza stabilno, a suradnja sa Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim lovačkim savezom i resornim Ministarstvom bila izuzetno dobra.

     U suradnji sa Primorsko-goranskom županijom raspisan je javni poziv na koji su se javile gotovo sve članice Saveza, kako bi realizirali brojne projekte u lovištima kojima gospodare. 
I dalje najveće zanimanje bilo je za sufinanciranje izgradnje, adaptacije i dovršetak lovačkih kuća, izgradnja spremišta i hranilišta, nabava automatskih hranilica, izrada samostojećih osmatračnica te nabava alata i strojeva za održavanje lovišta kojima članice gospodare, što dokazuje da su lovci u Primorsko-goranskoj županiji vrlo ozbiljni partneri u svakom segmentu provođenja i ostvarivanja svih aktivnosti/projekata.

     Napomenuto je da su u sjedištu Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa zajedničkih lovišta na području Primorsko-goranske županije, kao i produljenje lovozakupa za sve članice Saveza,za sljedećih 10 godina.

     Organizirana su županijska natjecanja u lovnom streljaštvu: lovački trap, lovački parkur te lovački karabin - meta srnjaka na 100 m sa 5 naboja (na strelištima na otoku Krku, u Stubici i Kukuljanovu), a pojedinačno i ekipno najbolje plasirani sudjelovali su i na državnom prvenstvu „Sv. Hubert“ u Bzenici, kao i na natjecanjima u Istarskoj županiji.

     U lovnoj kinologiji organizirali smo i županijska natjecanja: Lovnokinološki kup “Sv. Hubert” u Ravnoj Gori, županijsko natjecanje u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru (Skrad), županijsko natjecanje pasa goniča na zeca (Čavle) i ispit na krvom tragu u Munama. Najuspješniji lovci-natjecatelji sudjelovali su na državnom prvenstvu u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza.

     Realizirano je niz programa; sufinanciranje repopulacije tetrijeba gluhana u Gorskom kotaru, aktivnosti na nosu muflona - Vinodolski te je u tu svrhu plaćeno 6 grla muflonske divljači a doprema je u tijeku, provedene ekološke aktivnosti ­ čišćenje lovišta, izvršen je unos fazana u lovišta naših članica, ostvaren akcijski plan izlova na otocima, programskih aktivnosti, te smo adaptirali dvoranu za sastanke, sjednice i obrazovanje kadrova u lovstvu te začeli aktivnosti biblioteke Saveza...  Financijski se tradicionalno potpomagalo radu mješovitog lovačkog pjevačkog zbora „Matko Laginja“ iz Klane.

     Nakon podnešenih izvještaja, pristupilo se izbornom dijelu Skupštine, na kojoj su svi zastupnici Lovačkog saveza PGŽ-e, u drugom krugu tajnog glasovanja odlučili da će sljedećih četiri godine Savez voditi dr. sc. Josip Malnar, koji je i do sada uspješno vodio Lovački savez PGŽ-e. Protukandidat bio je Tihomir Tondini iz LD „Kamenjarka“ Kukuljanovo-Škrljevo.

     U ime Primorsko goranske županije, Skupštinu je pozdravila Melita Raukar, pročelnica odjela za turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-e, napomenuvši da smo zajedno odradili veliki dio posla na produljenju lovozakupa za županijska lovišta te poboljšali suradnju na ovogodišnjem Javnom pozivu. Organizirali smo i radionicu sa svim članicama Saveza kako bi se pojasnio način prijave na sam natječaj.
     Dio sredstava osiguran je i za izlov nezavičajne divljači na Kvarnerskim otocima, pa je održana i sjednica Skupštine PGŽ-e na temu navedene problematike, inicirane od strane određenog broja članova Skupštine, na kojoj je bio predstavnik Ministarstva poljoprivrede, I. Francetić, pomoćnik ministra, kao i predstavnik našeg Saveza. Zaključak Skupštine je bio da zajedno pokušamo naći način u cilju boljeg rješenja izlova nezavičajne divljači.

     Petar Mamula, dožupan PGŽ-e, se zahvalio na pozivu te prenio pozdrave od župana Zlatka Komadine, čestitavši na ostvarenim rezultatima u ovom mandatnom razdoblju. Napomenuo je da imamo mnogo otvorenih tema po pitanju lovstva, te se nada da će i sa novim vodstvom Primorsko-goranska županija imati više nego dobrog partnera, kako je bilo i do sada. Zaželio je puno uspjeha novom vodstvu u budućem radu, te zaključio da će i Primorsko-goranska županija podržati taj rad u cilju unapređenja i razvoja lovstva u našoj Županiji. 

     Ivica Budor, glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, pozdravio je sve prisutne te se osvrnuo na aktualne događaje u lovstvu u Republici Hrvatskoj.
Hrvatski lovački savez je u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture načelno postigao dogovor o kolektivnom osiguranju lovačkih društava/udruga u slučaju štete od naleta na divljač na prometnicama. U fondu bi Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo sa 15.000.000,00 kn, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 5.000.000,00 kn, a Hrvatski lovački savez (članice saveza) sa 5.000.000,00 kn. Osiguravateljska kuća „Croatia osiguranje“ d.o.o. nudi narečeno osiguranje na način da bi svota po štetnom događaju iznosila 50.000,00 kuna, agregatni limit godišnji od 54.000,00 kn, bez franšize,  te bi bilo ugovoreno nekoliko polica od 500.000,00 i 1.000.000,00 kn u slučaju smrtnog slučaja. Ugovor bi se sklopio na 5 godina, sa početkom od 1. travnja 2018. godine, dakle od početka ove lovne godine.
     Zahvalio se na pozivu, napomenuvši da je Lovački savez Primorsko-goranske županije jedan od najaktivnijih i najuzoritijih lovačkih saveza u Republici Hrvatskoj, te pohvalio i video projekciju koja je pratila ovu skupštinu. Svim prisutnima zaželio je puno uspjeha i dobre kobi.

     Za uspješnu suradnju i unapređenje i razvoj lovstva, Meliti Raukar, Petru Mamuli, Branimiru Curlu (LD „Orebica“ Cres), Stevanu Glediću (LD „Halmac“ Nerezine) i Igoru Barabi (LD „Jelenski jarak“ Vrbovsko) uručene su i plakete Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.