Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Ispuštanje rumunjskog risa Dorua u goranske šume
Ispuštanje rumunjskog risa Dorua u goranske šume
     U sklopu LIFE Linx projekta, na planinskoj livadi Lazac, u goranske šume pušten je mladi četverogodišnji ris, prvi od četiri risa koji će iz Karpatskog gorja u naredne tri godine biti pušteni u divljinu na području Hrvatske. Ris imenom Doru, što na rumunjskom znači 'potreban', pušten je u goranske šume s ciljem poboljšanja genetskog stanja postojeće populacije, za koju se može reći i da je pomalo ugrožena.
 
     Doru, kojeg su rumunjski partneri iz udruge ACDB uhvatili 4. ožujka, određeno vrijeme proboravio je u karanteni, te su tijekom tog razdoblja u Hrvatskoj tekle pripreme za njegovo ispuštanje na područje Nacionalnog parka Risnjak.
 
     Posljednji izvorni ris iz naših šuma nestao je, već davne, 1903. godine. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pojavile su se prve poteškoće u svezi opstanka ove zvijeri, pa su lovci i čuvari prirode 1973. godine u Sloveniji, na području Kočevski Rog, izvršili introdukciju desetak karpatskih risova u cilju ojačavanja tadašnje risje populacije. Godinu dana kasnije, na istoj livadi gdje je ispušten i naš Doru, lovočuvar šumarije Gerovo neposrednim je osmatranjem utvrdio prisustvo risa u Republici Hrvatskoj.
 
     U suradnji sa ravnateljem Damirom Skokom i djelatnicima ustanove Zoološki vrt izvršen je prijevoz do mjesta ispuštanja. Samom činu ispuštanja risa u slobodnu prirodu, zbog mira i uznemiravanja, nazočio je mali broj gostiju među kojima su bili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić, nosioci projekta dr. sc. Vedran Sljepčević, dr. sc.  Magda Sindičić, dr. sc. Tomislav Gomerčić, nadzornici NP Risnjak, lovočuvari susjednih lovišta. Predsjedniku Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josipu Malnaru i ravnatelju NP Risnjak Miljenku Gašparcu pripala je čast otvaranja kaveza i ispuštanja risa u stanište.
 
     Ispušteni ris opremljen je telemetrijskom ogrlicom, putem koje će se pratiti njegovo kretanje, prikupljati podatke, te mu omogućiti privikavanje na novi okoliš, u cilju stvaranja potomstva. Iz tog je razloga i proveden ovaj projekt, s obzirom da parenje među srodnicima utječe na ugrožavanje opstanka ove vrste. U sam projekat uključeno je 11 partnera iz pet zemalja Europske Unije, koji će omogućiti introdukciju 14 novih risova na područjima u Hrvatskoj i Sloveniji. 
 
     Zasluge za uspješnu realizaciju projekta ima i Primorsko-goranska županija preko Javne ustanove Priroda. Župan Zlatko Komadina je napomenuo da su prvo krenuli sa zaštitom bjeloglavog supa na našim otocima, uzgojem tetrijeba gluhana, a sada je važno i očuvanje risje populacije u šumama Gorskog kotara. Sljedeće godine će se u Staroj Sušici otvoriti „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima" u kojima će se posjetitelji moći upoznati sa životom smeđeg medvjeda, vuka i risa, te će se i na taj način doprinijeti u zaštiti ove tri zvijeri.
 
     Dr. sc. Josip Malnar se nada će i Doru prelaziti granice, množiti se i revitalizirati populaciju ove vrste, naglasivši da su ljubitelji prirode i lovci ponosni što su dobili novog stanara, te da je ris dobrodošao u naše šume, za razliku od vuka koji je prenamnožen i čini znatne štete na papkarskoj divljači u našim lovištima.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Foto: Dr. sc. Josip Malnar
                                                                                                                                                                                                                                                       Dr. sc. Vedran Slijepčević
                                                                                                                                                                                                                                                        Dr. sc. Tomislav Gomerčić