Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Gostinjski lov na otoku Cresu
Gostinjski lov na otoku Cresu      Temeljem Akcijskog plana izlova nepoželjne divljači na kvarnerskim otocima, Lovački savez Primorsko-goranske županije, organizirao je lov u zajedničkom otvorenom lovištu  VIII/130 „Tramuntana", kojem gospodari LD „Orebica“ Cres, u kojem je sudjelovalo četrdesetak  lovaca, među kojima su, kao gosti bili prisutni i lovci iz Lovačkog saveza Istarske županije i Lovačkog saveza Međimurske županije.

     Nakon jutarnje okrijepe pozdravili su ih predsjednik LS Primorsko-goranske
županije dr. sc. Josip Malnar, te predsjednik domaćina dr. vet. med. Branimir Curl, zaželjevši im dobrodošlicu i upoznavši ih s planom lova, kao i radom udruge i županijskog saveza. U uspješnom lovu odstrijeljeno je 4 grla jelena lopatara i 2 grla divlje svinje, kojima je nakon lova odana počast, prema lijepom lovačkom običaju.

 

     Posebno treba naglasiti da je time nastavljena tradicija suradnje sa Lovačkim savezom Međimurske županije, sa kojim je prije dvije godine, na svečanoj Skupštini potpisan i Sporazum o suradnji, kao i sa susjednim Lovačkim savezom Istarske županije, sa kojima lovci Primorsko-goranske županije sudjeluju u lovovima, te razmjenjuju iskustva i dostignuća s područja uzgoja i gospodarenja divljači.

     U okviru pozdravnih riječi domaćina, lovci su upoznati sa problemima
gospodarenja divljači na otocima, sa naporima koje ulažu lovci  kako bi se smanjile tenzije i mogući sukobi sa domicilnim stanovništvom i poljoprivrednicima – „ovčarima“, sa naznakom da se stanje popravlja upravo sve efikasnijim djelovanjima lovaca.

     Učesnicima lova su se prigodnim pozdravima i riječima zahvale na
dosadašnjoj suradnji obratili predsjednici  LS Istarske županije Graciano Prekalj i LS  Međimurske županije Ljubo Grgec istaknuvši zadovoljstvo  što se  ta suradnja nastavlja u sve prisnijim i plodonosnim lovačkim odnosima.

     Na pomolu je, kako je istaknuto, potpisivanje protokola o suradnji LS
Primorsko-goranske županije i LS Istarske županije već na jednom od slijedećih susreta.

     Nikako ne smijemo izostaviti  suradnju u svekolikim odnosima sa Primorsko-goranskom županijom odnosno stručnim ljudima u njenim nadležnim tijelima koji prate djelatnost lovaca, pa je ovom prigodom uklanjanja nepoželjnih vrsta divljači na Kvarnerskim otocima nazočio i Berislav Tulić, viši stručni savjetnik u PGŽ.