Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Državna prvenstva u lovnoj kinologiji
Državna prvenstva u lovnoj kinologiji

     Lovački savez Istarske županije je u lovištima svojih članica ugostio predstavnike 18 županijskih lovačkih saveza čije su se ekipe i lovci sa svojim vjernim pratiteljima natjecali za titulu najboljih u Hrvatskoj.

     Istra je u dva dana bila središte održavanja lovnokinoloških manifestacija. Sve je počelo u Umagu 14. listopada okupljanjem u hotelu Sol Garden Istra, gdje je obavljen i tehnički sastanak te svečano otvorenje. U ime domaćina okupljenima se obratio predsjednik LS-a Istarske županije Graciano Prekalj, koji je bio i izaslanik Županije i samog župana. U ime Grada Umaga otvorenju je nazočio direktor Turističke zajednice Umaga Milovan Popović, a u ime Ministarstva poljoprivrede Iris Vujasinović, lovna inspektorica. Nazočnima se obratio i Mladen Balić, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik Povjerenstva za lovnu kinologiju, a otvorenju je nazočio i Ivica Budor, tajnik HLS-a.

     U subotu je u rano jutro počeo natjecateljski dan u kojem su se predstavnici županijskih saveza natjecali  u VIII. lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“, VII. kupu Hrvatskog lovačkog saveza u radu pasa glasnoga gona na divlju svinju u gateru i VII. kupu Hrvatskog lovačkog saveza u radu pasa goniča na zeca.

     Nakon natjecanja po baterijama u lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ u baražu su se natjecali Davor Vugić iz LS-a Sisačko-moslavačke županije, koji je osvojio peto mjesto, a četvrto mjesto otišlo je Zoranu Postiću iz LS-a Zagrebačke županije. Treće mjesto osvojio je Vladimir Mirenić s njemačkim oštrodlakim ptičarom Raffo od Postića. Drugi je bio Ivan Mastelić iz LS-a Splitsko-dalmatinske županije s pointerom Asom. Prvak je postao Darko Škrobot iz LS-a Zagrebačke županije s njemačkim oštrodlakim ptičarom Elan. Baraž su sudili Stjepan Kenig, Branimir Šakić i Lino Catela.

     Plasmanom sva tri natjecatelja u baražu prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji zauzeo je LS Zagrebačke županije. Drugi je LS Sisačko-moslavačke županije, za koju su nastupili Davor Vugić, Vlado Kireta i Siniša Birek, a treći LS Splitsko-dalmatinske, za koji su nastupili Zoran Vučković, Dragan Modrić i Ivan Mastelić.  Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Andrea Farkaš iz LS-a Varaždinske županije, drugo Nikolina Koščević iz LS-a Zagrebačke, a treće Ana Šimonji iz LS-a Osječko-baranjske županije. Kod španijela najbolja je bila Mateja Starjački iz LS-a Zagrebačke županije.

     U radu pasa glasnoga gona na divlju svinju u gateru prvo mjesto osvojio je Josip Bosiljevac s posavskim goničem Kira iz LS-a Karlovačke županije. Drugo mjesto osvojio je Mate Bilobrk iz LS-a Sisačko-moslavačke županije s posavskim goničem Brikom, a treći je bio Davor Jurada iz LS-a Istarske županije s alpskim brak-jazavčarom Dambom.

     U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je LS Karlovačke županije, za koji su nastupili Josip Bosiljevac i Željko Mejaški. Drugo mjesto za  LS Sisačko-moslavačke županije osvojili su Mate Bilobrk i Stipe Polunić, a treće je pripalo LS-u Splitsko-dalmatinske županije, za koji su nastupili Tonči Vukušić i Jurica Vukušić.

     Pehar kao nagradu za fair play primili su lovni kinolozi Sisačko-moslavačke županije.

     U radu pasa glasnoga gona nitko od lovnih kinologa nije ostvario plasman. Natjecanja su se održavala u lovištima LD-a „Fazan“ iz Buja, „Srnjak“ iz Grožnjana, „Trčka“ iz Umaga, „Lepus“ iz Brtonigle i „Srnjak“ iz Lupoglava te domaćinima treba čestitati na dobroj organizaciji.Izvor: Hrvatski lovački savez