Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Dokumentarni film "Put risa"
Dokumentarni film
   U dvorani u SPC-u „Goranka“ u Ravnoj Gori održana je projekcija dokumentarnog filma „Put risa“. Stručno predavanje i projekciju o risu organizirala je Javna ustanova „Priroda“ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Općinom Ravna Gora i TZO Ravna Gora.

   Župan Zlatko Komadina prisustvovao je u ime Primorsko-goranske županije, te je podsjetio sve uzvanike da Primorsko-goranska županija vodi računa o zaštiti svoje bogate flore i faune, te da je prostor naše županije poznat po svojoj bioraznolikosti. Primorsko-goranska županija osnovala je „Centar za zaštitu i oporavilište bjeloglavih supova“ na otoku Cresu u mjestu Beli, a uskoro će otvoriti i „Centar za velike zvijeri“ u Staroj Sušici.

   Brojnom skupu obratio se i predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, dr. sc. Josip Malnar, ističući da su i lovci-članovi Saveza uvelike pripomogli u prikupljanju informacija i podataka sa terena, te i na taj način sudjelovali u očuvanju ove ugrožene vrste.

   Film govori o naseljavanju risova u sjeverne Dinaride 1973. godine, a snimljen je u sklopu provedbe projekta Europske unije „LIFE Lynx“, sa ciljem provedbe aktivnosti dugoročnog očuvanja populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Javna ustanova „Priroda“ uključena je već duži niz godina u aktivnosti vezane uz velike zvijeri, od onih edukativnih, do praćenja njihova pojavljivanja na području Primorsko-goranske županije, a posebno sa praćenjem risa, kao najugroženijeg predstavnika velikih zvijeri u Republici Hrvatskoj.

   Praćenje risova u Javnoj ustanovi „Priroda“ započelo je 2013. godine postavljanjem foto-zamki na nekoliko lokacija u Gorskome kotaru. Na osnovu tih rezultata, 2015. godine stvorili su se uvjeti za hvatanje risova putem kaveznih zamki kako bi im se oko vrata stavila telemetrijska ogrlica. Telemetrijska ogrlica pomoću GPS sustava bilježi pozicije kretanja te omogućuje praćenje svake jedinke risa na terenu sa ciljem dobivanja podataka o životu i navikama ove strogo zaštićene vrste. Tako su, telemetrijskom ogrlicom na području Županije obilježena 4 risa - Goran, Burni, Marko i mali ris Martin koji je kao mladunče spašen u šumi iznad Bribira. Prema uputi stručnjaka s Veterinarskoga fakulteta, mladunac risa je primio potrebnu terapiju u veterinarskoj ambulanti u Crikvenici nakon čega je prebačen u zagrebački Zoološki vrt. Utvrđeno je da se radi o mužjaku pa su ga na prijedlog lokalnoga lovačkoga društva nazvali Martin, po svecu zaštitniku mjesta pronalaska.

   Krajem rujna 2017. premješten je u Nacionalni park Risnjak gdje mu je izgrađena privremena nastamba. Prilikom držanja risa u nastambi poštovala su se sva pravila, kao i iskustva drugih stručnjaka, na način da se izbjegavao direktan kontakt s životinjom kako bi zadržala svoje karakteristike vrste i kako se ne bi razvila navika na prisutnost i miris ljudi. Nakon nekoliko mjeseci praćenja ustanovljeno je da ris Martin boravi na području Gorskog kotara i Slovenije u dubokim šumskim područjima izbjegavajući naselja, te da je osposobljen za samostalan život.

Procjena je da u Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova, a u Primorsko-goranskoj županiji, jednome od područja s najbogatijom biološkom raznolikošću u Europi, risovi borave najčešće na području Gorskog kotara. Trenutno je u realizaciji projekt iz europskog programa LIFE, pod nazivom  „LIFE Lynx“ (vrijeme provedbe: 2017-2024), čiji je glavni cilj provedba aktivnosti dugoročnog očuvanja populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama, odnosno spašavanja navedenih risjih populacije od izumiranja. U projektu sudjeluju partneri iz Slovenije, Italije, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske.

Film možete pogledati na https://vimeo.com/264196027