Nalazite se u > Vijesti iz saveza
Centar za posjetitelje o velikim zvijerima
Centar za posjetitelje o velikim zvijerima
   Župan Zlatko Komadina otvorio je 15. veljače 2019. godine početnu konferenciju projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima" u Sportsko-poslovnom centru „Goranka" u Ravnoj Gori. Radi se o projektu vrijednosti od osam milijuna kuna odobrenom za sufinanciranje iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." Sam projekt predviđa rekonstrukciju i sanaciju ruševne zgrade u Staroj Sušici, koji će biti pretvoren u multimedijalni Centar za posjetitelje pod nazivom „Velike zvijeri".
 
   Kako je Primorsko-goranska županija najbogatija po biološkoj raznolikosti u Hrvatskoj, župan Komadina je napomenuo da će se izgradnjom ovog Centra za posjetitelje u funkciju staviti vrijedna prirodna baština Primorsko-goranske županije, te doprinijeti kvalitetnijoj i održivoj turističkoj valorizaciji i promociji samog Gorskog kotara.
 
   Pomoćnik ministra zaštite okoliša Igor Kreitmeyer istaknuo je ljepotu i očuvanost naše zemlje i prirode, koju osim domaćih turista, posjećuju i strani turisti u sve većem broju, napomenuvši važnost očuvanja prirode u bašti turističke ponude. Kako resorno ministarstvo, a i Europska unija prepoznaju naš potencijal u tom segmentu, moći ćemo koristiti znatna financijska bespovratna sredstva iz europskih fondova u cilju još većeg razvoja naše zemlje.
 
   Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka naglasio je da ovim centrom Ravna Gora i Gorski kotar ovime dobivaju dodatni sadržaj za turizam koji može trajati čitavu godinu, te će biti od velikog značaja za razvoj goranskog turizma.

   Ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić napomenula je da Gorski kotar predstavlja jedno od rijetkih područja u Europi gdje još uvijek žive sve tri velike zvijeri, te će sam Centar javnosti predstavljati kao mjesto očuvanih prirodnih i krajobraznih vrijednosti te suživota lokalnog stanovništva i velikih zvijeri.
 
   Centar Velike zvijeri obuhvaćati će i niz aktivnosti vezanih uz istraživanja, edukaciju svih zainteresiranih posjetitelja, kao i razvoj turizma i gospodarstva Gorskog kotara. Na površini od 170 četvornih metara Centar će sadržavati multimedijski izložbeni prostor posvećen trima velikim zvijerima- vuku, medvjedu i risu. Posjetitelji će se u Centru moći uvući u medvjeđi brlog te na svodu upoznati sazviježđe posvećeno velikim zvijerima. Među najzanimljivijim edukativnim materijalima koji će se realizirati projektom svakako je i Goranski bestijarij, zbirka istinitih priča i dogodovština te zanimljivosti vezanih uz velike zvijeri i njihov suživot s goranskim stanovništvom.

   Javna ustanova „Priroda" provedbu projekta Centar za posjetitelje o velikim zvijerima započela je 2018. godine uz podršku Primorsko-goranske županije te u suradnji s Turističkom zajednicom općine Ravna Gora i Općinom Ravna Gora, a sam projekt biti će dovršen u rujnu 2020. godine.

Na početnoj konferenciju projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima", sudjelovali su i predstavnici Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije sa predsjednikom dr. sc. Josipom Malnarom, te lovačkih društava/udruga s područja naše županije.
 
Foto: Marko Modrić