Nalazite se u > Vijesti iz saveza
2. izložba lovstva otoka Krka
2. izložba lovstva otoka Krka

     Lovci LD „Orebica“ Krk i „Šljuka 1924“  Omišalj su od 26.10. do 09.11.2014. godine u prostorima Galerije „Lapidarij“ u Omišlju organizirali respektabilnu 2. izložbu lovstva otoka Krka pod nazivom „Blago zlatnog otoka“.

     U uvodnoj riječi na dan otvaranja Ivan Bolonić, predsjednik LD „Orebica“ Krk je obrativši se nazočnima dao kratki prikaz razvoja lovstva na otoku Krku naglasivši da su se prve lovačke aktivnosti pokrenule početkom prošlog stoljeća. Protekom vremena i mijenjanjem načina života, sve manjom obradom zemljišta mijenjao se i životinjski svijet. Godine 1959. godine srneća divljač postaje autohtona i danas je najbrojnija, dok su Otok 1965. godine počele nastanjivati divlje svinje koje su plivajući sa kopna postale nepoželjna (alohtona) divljač. Na Otok je 1968. godine doplivao i medvjed koji je ubrzo odstranjen. Tek 1990. godine divlja svinja se pojavljuje u naglo povećanoj populaciji što ukazuje na povoljno stanište za njen razvoj, ali pomalo tijekom narednih godina postaje sve veći problem za lokalno stanovništvo, stočare, poljoprivrenike, kao i za lovce. Rješavanje problema  nepoželjne divljači na otoku Krku nije bio nimalo lak ni jednostavan posao, istaknuo je gosp. Bolonić. Čini se da je danas populacija divlje svinje svedena na broj sa kojim se može kontrolirano gospodariti. Problem medvjeda nije se pokazao kao alarmantan, jer su ga lovci izlučivali tijekom njihovog pojavljivanja. Vjeruje se da na Otoku sada obitava samo jedna medvjeđa obitelj.

     U nešto više od deset posljednjih godina je na otoku Krku odstrijeljeno preko 5.000 grla divljih svinja. Izraziti pad broja odstrijeljenih divljih svinja zabilježen je od 2012. godine (odstrijeljeno 1107 grla) na 2013. godinu (odstrijeljeno 392 grla), dok je ove godine do sada odstrijeljeno 300-tinjak grla, istaknuo je gosp. Bolonić. Gosp. Nikola Dujmović, stručna osoba za provedbu LGO-a u LD „Orebica“ Krk govorio je o lovu i lovačkim trofejima.

     Impozantna je vrijednost izloženih trofeja srneće divljači, od ukupno 37 ocijenjenih u medaljama, njih 21 su u brončanoj, 15 u srebrnoj, a jedan u zlatnoj medalji, dok je kod divlje svinje od ukupno 80 ocijenjenih kljova vepra njih 29 ponijelo brončanu medalju, 28 srebrnu medalju, a njih 23 zlatnu medalju. Konačno, zapaženo je krzno smeđeg medvjeda ocijenjeno sa 319,90 točaka (zlatna medalja).


Čestitke lovcima i dobra kob!


Bojan Marković, dipl.ing.šum.