Nalazite se u > Vijesti iz saveza
1. ispitni rok iz obrazovanja kadrova u lovstvu
1. ispitni rok iz obrazovanja kadrova u lovstvu       Kao i prijašnjih godina Lovački savez Primorsko-goranske županije organizirao je i proveo osposobljavanje i ispite za stjecanje zvanja lovca i lovočuvara. Predavanja za 48 kandidata za zvanje lovca i 5 kandidata za zvanje lovočuvara su počela krajem rujna ove godine, a ispit je održan polovicom studenog, nakon kojeg su sumirani rezultati u ostvarivanju cilja kojom prilikom je u Ispitnom povjerenstvu ocijenjeno da je Lovački savez Primorsko-goranske županije bogatiji za 40 lovaca i 4 lovočuvara koji su svi pokazali zavidno znanje i položili ispite te mogu uspješno djelovati u svojim udrugama i u lovu gdjegod bili. Osmorica kandidata za zvanje lovca i jedan kandidat za zvanje lovočuvara nisu iz objektivnih razloga pristupili ispitu te će za njih biti organiziran drugi ispitni rok. Značajno je napomenuti da su kandidati uglavnom mlađi ljudi te da su se među njima našle i četiri lovkinje, što posebno veseli i možebitno da u narednom periodu potakne još više kandidatkinja „nježnijeg spola“. Čestitamo, i svima želimo dobru kob.

     Predsjednik Lovačkog saveza PGŽ, Dr. sc. Josip Malnar u uvodnom je dijelu programa kandidatima govorio o tome što mlade lovce očekuje u lovu i što lovstvo kao široki pojam nudi te na taj način plastično i zanimljivo predočio pojam lovstva kako bi kandidati dobili saznanja o materiji i djelatnosti za koju će biti osposobljavani.
     Osposobljavanje i ispiti su održani u skladu s Nastavnim planom i programom, a na temelju Pravilnika o osposobljavanju kadrova u lovstvu. Osposobljavanje su provodili po pojedinim ispitnim područjima licencirani predavači u prostorijama Lovačkog saveza PGŽ-e u teorijskom dijelu. Ispitnom području Prirodoslovlje i bolesti divljači kroz koje ih je vodio dr. sc. Tibor Andreanszky, dat je poseban značaj kako bi budući lovci što bolje upoznali biologiju divljači, njene karakteristike i načine obitavanja. O gospodarenju lovištem i divljači, načinima lova, lovačkoj etici i običajima i dr., govorio je Boris Miklić, dipl. ing. šumarstva, a o Lovnoj kinologiji i svemu oko lovačkih pasa, pasmina, ocjenom oblika i rada, te ekonomskom opravdanošću držanja, uzgoja i uporabe lovačkih pasa kandidate je upoznavao Siniša Arh, dipl. ing. šumarstva, dok je o lovačkom oružju kao osnovnom alatu svakog lovca kroz opise vrsta, karakteristika, kalibara, bilo balistike i ostaloga predavanje održao Krešimir Janeš, dipl. ing. šumarstva. Zanimljivo je i ne manje važno bilo predavanje koje je održao Dr. sc. Vidoje Vujić na temu ekologije i zaštite prirode koja postaje sve značajnija u modernom svijetu pogotovo u situacijama zadiranja čovjekove djelatnosti u nju.

     Terenska nastava se održala u lovištu broj VIII/128 „Ponikve - Gradina“ kojim gospodari lovačko društvo „Kamenjarka“ Kukuljanovo-Škrljevo na kojem su području kandidati posjetili lovna područja Vojsko, Brig Kurentovo, Šćurak, Plosnati Brig i Plosna gdje su posjetili dva umjetna pojilišta, prirodno pojilište, automatsku hranilicu, solišta za visoku divljač, visoku otvorenu i zatvorenu čeku, te jednogodišnje remize, uz vođenje i brigu predsjednika i člana povjerenstva Tihomira Tondinija prof., a koji je u teorijskom dijelu kandidate podučio o povijesti hrvatskog lovstva, propisa, lovačke umjetnosti i glasila. Na streljani „Vojsko“  uz vođenje i brigu u gađanju lovačkim oružjem pod nadzorom Milorada Šepića kandidatima je prema vlastitom kazivanju bilo izuzetno uzbudljivo i nabijeno adrenalinom.

     U okviru predavanja želja nam je posebno istaknuti predavanje izvan programa koje je nadahnuto i inspirativno održao istaknuti stručnjak iz područja lovstva Alojzije Frković, dipl. ing. šumarstva, a koje je predavanje pobudilo izuzetnu pažnju kod kandidata.
     Na kraju saznanja da su uspješno položili lovački ispit i da su postali lovci vidljiv je bio njihov ozaren i ponosan pogled koji je govorio da će postupati i raditi na dobrobit lovstva upravo onako kako su ih podučili njihovi predavači i stariji kolege. Još jedanput im želimo puno uspješnog rada i zadovoljstva i neka im je Dobra kob!

     Sljedeći ispitni rok održati će se 06.12.2014. godine s početkom u 9:00 sati.

Bojan Marković, dipl.ing.šum.