Posjet župana Zlatka Komadine čabarskim lovcima
Posjet župana Zlatka Komadine čabarskim lovcima      Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenikom Petrom Mamulom i pročelnikom Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Berislavom Tulićem posjetio je u Tršću lovačko društvo „Tetrijeb“ Čabar, gdje se nalazi lovni ured društva, kao i jedna, od šest rashladnih komora za čuvanje mesa divljači, koju je sufinancirala i Primorsko-goranska županija.

Predsjednik društva Antun Arh, upoznao je goste sa potrebom daljnjih
ulaganja u lovišta i lovno gospodarske objekte u čabarskom kraju, te sa problemima sa kojima se tamošnji lovci susreću. Vrijedni članovi društva neprestano ulažu u lovišta kojima gospodare, a to se vidi iz konkretnih podataka o količini unosa zrnate i sočne hrane za njihovu prihranu i prehranu tijekom cijele lovne godine, o održavanju remiza i košnji livada, kao i o izgradnji i održavanju lovno tehničkih objekata.

Nakon razgledavanja lovačkih sadržaja prikazanih u lijepo uređenom prostoru
lovačkog društva, župan Komadina iskazao je svoje zadovoljstvo postignutim angažmanom svih lovaca ove družine koji su sigurno među prvima u Hrvatskoj po zalaganju, organizaciji rada te brizi o divljači kojom gospodare. Podsjetio je da Primorsko-goranska županija svake godine po osnovi lovozakupa iz županijskih lovišta uprihoduje oko 1,4 milijuna kuna, a ta se sredstva namjenski vraćaju lovačkim društvima kroz javne pozive, kako bi ih lovci sa područja naše Županije koristili za svoje aktivnosti.

Navedenim sredstvima Županija sufinancira konkretne aktivnosti, kao što su
izgradnja, dogradnja i adaptacija lovačkih domova, izgradnja novih i adaptaciju postojećih lovno gospodarskih objekata, sufinanciranje nabave hrane za prihranu i prehranu divljači, izlov nepoželjne divljači na kvarnerskim otocima, kinološke aktivnosti kroz treninge i takmičenja, streljaštvo, ekološke aktivnosti, izdavačku djelatnost…

Posebno je istaknuo i zavidnu suradnju Županije s Lovačkim savezom
Primorsko-goranske županije čiji je predsjednik dr. sc. Josip Malnar, ujedno i član lovačkog društva „Tetrijeb“ Čabar, što rezultira i pojačanom brigom lovaca te brojne aktivnosti koje oni obavljaju, ne samo u svojoj već i drugim sredinama na području Županije.

Koliko su čabarski lovci uspješni, pokazuju brojna priznanja i zahvalnice koja
krase njihovu prostoriju, kao i sporazumi suradnje koje su lovci čabarskog kraja razvili sa lovačkim udrugama članicama Saveza, a zamjetna suradnja ostvarena je i sa udrugama izvan područja naše Županije, pa su tako međusobno sklopljeni sporazumi o suradnji koji se intenzivno ostvaruju. Naročito se ponose suradnjom sa lovačkim društvima susjedne nam Slovenije. Nakon razgledavanja prostorija Lovačkog društva „Tetrijeb“ Čabar, domaćini su župana Komadinu i njegove suradnike poveli u razgledavanje nedavno dograđene i obnovljene lovačke kuće »Crna Gora«, koju su vrijedni lovci prošle jeseni otvorili povodom 70. obljetnice postojanja.

Predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip
Malnar zahvalio se županu Komadini na uspješnoj suradnji sa Županijom, napomenuvši da je u obnovi ovog objekta svojim sredstvima sudjelovala i Primorsko-goranska županija. Istaknuo je da se tako plodonosna suradnja nastavi ostvarivati i u narednom periodu na dobrobit divljači u njezinom prirodnom staništu.

Bojan Marković, dipl. ing. šum